Logorašima zabranjeno polaganje cvijeća u bivšem logoru

Vijesti 16. jun 201517:14 > 17:21
Savez logoraša u BiH

Povodom Dana logoraša Kreševo koji je obilježen danas u krugu bivšeg logora "Hala Šunje" u mjestu Resnik, preživjelim logorašima i članovima njihovih porodica nije dopušteno polaganje cvijeća i intoniranje himne države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Ovom, prvom do sada, obilježavanju postojanja bivšeg logora “Hala Šunje”, prisustvovalo je tek nekoliko destina preživjelih logoraša koji su i ovim činom prisutnih zabrana još jednom na ovom mjestu poniženi, saopšteno je iz Saveza logoraša u BiH.

Također, u saopštenju se navodi da je “sa ovog mjesta odaslana jasna poruka da se zločini i počinjeno zlo više nikada i nikome ne smiju ponoviti, ali da se o počinjenim zločinima ne smije prestati govoriti i da odgovorni moraju biti procesuirani”.

Podsjećamo, Logor “Hala Šunje” osnovali su pripadnici HVO-a 1993. godine, a kroz ovaj logor prošlo je 560 civila bošnjačke nacionalnosti mahom muškaraca, žena i djeca (žene i djeca su kasnije premješteni i držani u drugim odvojenim logorima). Kroz logore u opštini Kreševo prošlo je preko 800 civila Bošnjaka svih uzrasta i spolova.

Ilustracija