Bosna i Hercegovina – "zemlja bez zemlje" za seljake

Vijesti 03. okt 202018:15 > 18:20
N1

Nomađenje je zvanično zabranjeno u Bosni i Hercegovini, ali pojedini ga stočari ipak praktikuju. Kažu da je ovo “zemlja bez zemlje” za seljake. Ko im namiruje štetu od napada divljači, krađa, ili pak elementarnih nepogoda, provjerili smo u okolini Mrkonjić Grada.

Progrižena koža, otvorena rana i muve koje se sakupljaju… Jasno je vlasniku da je ovo tele prethodnu noć napala divlja zvijer. Ima vukova, ali i medvjeda. Pored njih štetu prave i ljudi-lovokradice. Nerijetko, pričaju nam nomadi Miroslav i Dragan, začuju pucanj i škripu guma terenca.

“Evo vidite sami da je noćas međed jedno tele naklo, sto posto je drugo odnio. Masovno imamo štete, preko 25 grla smo imali štete, od aprila samo preko 35.000 KM smo imali štetu. Niko nam je nije namirio. Svim vlastima smo se obraćali”, rekao nam je Dragan Jovišić, stočar.

A vlasti: Ministarstvo poljoprivrede RS odgovara da je Miroslavu Ivetiću isplaćena sva naknada štete po osnovu podnošenih zahtjeva. Po osnovu vanrednih šteta i pomoći, te podsticaja u 2018. i 2019. isplaćeno mu je navode, po 5.000 KM.

Ipak, ovi stočari koji godinama rade zajedno, kažu da im niko nije namirio štetu od prošle godine, kada im je snijeg uništio štalu i jedan broj goveda.

Nomade, jer u ovoj zemlji za njih zemlje nema.

Kada sa trista grla krenu da promijene teren za ispašu koračaju danima, od 7 do 10 dana često idu uz krdo tražeći novi lokalitet.

Kuća im je prikolica, a često spavaju u starom golfu. Sada su u okolini sela Gerzova, a promijenili su četiri opštine.

Imamo kamp-kuću i u autu budemo. Hladno je, mi bismo trebali, da smo dobili od države zemlju pod koncesiju, sebi bi pravili tvrdi objekat, pa bi ložili vatru, šporet, grijali se, jer padne kiša, moraš se osušiti, obuću, odijelo, spremiti. Ovako smo u neizvijesnosti. Ne možemo praviti objekat na tuđoj zemlji, privatnoj. Većinski zimu povedemo bez vatre“, ispričao nam je Jovišić.

Sličnih priča ima i na obroncima Vlašića, Manjače, Balkane, Ovčare. Zvona oglašavaju blizinu stada i pastira. A sve su priče o teškom životu.

Teško, neće niko na selo. Ali, bez rada nema ni života. Ko hoće da radi, može se dobro živjeti“, rekao je Ranko Galić, Gustovara, Mrkonjić Grad.

A moglo bi i bolje i lakše za seljake, kada bi kažu u ovoj zemlji bilo zemlje za njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad