Studenti UNSA najavili proteste ukoliko Skupština KS ne usvoji njihove zahtjeve

Vijesti 05. okt 202008:59 > 09:03
N1

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu najavljuje studentske proteste u slučaju da Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici, koja počinje u 9 sati, ne prihvati njihove zahtjeve.

“Za danas je zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na dnevnom redu je samo jedna tačka, a koja se tiče izmjene Zakona o visokom obrazovanju. U okviru izmjena očekujemo da će zastupnici podržati zahtjeve Studentskog parlamenta o mogućnosti prenosa više predmeta iz ove u narednu studijsku godinu, ukidanju uslovnih predmeta, plaćanju školarine u ratama, kao i uvrštavanju dodatnog ispitnog termina u tekst Zakona, ovo su zahtjevi koje je Studentski parlament uputio prije više od tri mjeseca”, navode iz SPUS-a.

S obzirom da smo ušli u mjesec oktobar u kojem počinje i nova akademska godina i da je vremena jako malo, Studentski parlament je u policijskoj stanici Centar najavio studentske proteste za srijedu 7.10.2020. godine, koji će biti održani ukoliko skupštinski zastupnici ne podrže njihove zahtjeve.

“Napominjemo da su zahtjevi koje smo uputili privremenog karaktera, zbog izmijenjenog režima nastave usljed vanrednog stanja u kojem smo se kao studenti našli, što je rezultiralo slabijom kvalitetom nastave na većini fakulteta. Sudeći prema sastancima koje smo održali sa zastupnicima, vjerujemo da će podržati naše zahtjeve i potrebne izmjene, jer nama kao studentima nije mjesto na ulici da tražimo svoja prava, nego na nastavi i da spremamo naše ispite”, poručili su iz SPUS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad