Hitna sjednica Skupštine KS nakon kašnjenja "počela" pauzom od 30 minuta

Vijesti 05. okt 202009:39 > 09:47
Youtube

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo kasnila je skoro pola sata, pa je umjesto u devet počela u 9:30 sati. Odmah nakon što je usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom - razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju po skraćenom postupku, Klub zastupnika Naroda i pravde zatražio je pauzu od 30 minuta.

Ministar obrazovanja i nauke KS Anis Krivić objasnio je kako su zatražili usvajanje po hitnom postupku izmjena ovog zakon jer postoji neodložna potreba za tim.

Odmah nakon obrazloženja ministra Krivića, za riječ se javio Elvedin Okerić koji je u ime Kluba zastupnika NiP-a zatražio pauzu od 30 minuta. U svom zahtjevu je naveo da je “sjednica počela onako kako nije dogovoreno na Kolegiju”.

Hitna sjednica je trebala biti završena do 10 sati kada je planiran nastavak 27. radne sjednice Skupštine KS.

Podsjetimo, izmjene Zakona o visokom obrazovanju potrebne su kako bi se uredio dio koji se tiče odvijanja nastave u vremenu pandemije korona virusa, ali i drugih olakšica za studente. Ukoliko ne dođe do usvajanja izmjena koje obuhvataju i zahtjeve studenata, Studenstski parlament UNSA najavio je proteste.

Sjednice se održavaju online.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad