Šta donose izmjene Zakona o visokom obrazovanju studentima u Kantonu Sarajevo

Vijesti 05. okt 202011:36 > 11:41
N1

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju u KS, ukoliko danas budu usvojene, donijet će dodatni ispitni rok za akademsku godinu 2019/2020 godinu, kao i mogućnost prebacivanja većeg broja ispita u narednu godinu.

Izmjene omogućuju i organizovanje ispita za predmete koji nisu održani ili za koje su studenti bili spriječeni da polažu zbog pandemije korona virusa.

Ministar obrazovanja KS Anis Krivić kazao je kako se sve izmjene odnose na 2019/2020 akadmesku godinu, a važe za 2020/2021 godinu. Ispiti se mogu održavati online ili u prostorijama uz poštivanje epidemioloških mjera.

Ovim izmjenama omogućava se i realizacija online nastave, ukoliko bude potrebe za tim, te će se odvijati po istim pravilima i normama kao i za klasičnu nastavu.

Studenti imaju pravo upisati narednu godinu bez ispunjavanja uvjeta iz prošle godine.

“Postojao je zahtjev studenata da se studentima omogući prelazak u narednu školsku godinu s povećanim brojem ETCS bodova koje mogu prenijeti. Naš stav je da treba omogućiti studentima to i izaći u susret. Imamo studente koji nisu imali pristup internetu, a nastava se realizovala online pa nisu mogli dobiti potpis. Poruka studentima da moraju naporno raditi da bi to sve stigli jer je to jedna ‘medvjeđa usluga'”, rekao je Krivić.

Studenti također mogu platiti svoje školarine u tri rate.

Zakon stupa na snagu dan nakon objave u Službenim novinama KS. Ministar Krivić kazao je kako su u izradi izmjena ovog zakona uzeli u obzir inicijativu zastupnika, zahtjeve studenata, ali i zaključke Senata Univerziteta u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad