Skupština KS usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Vijesti 05. okt 202012:33 > 12:48
Fena

Sa 33 glasa "za" i jednim "suzdržanim" zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Sjednica je protekla burno i s puno kritika jer su ove izmjene dostavljene, kako zastupnici kažu, pred sami početak sjednice, a razmatrane su po skraćenom postupku umjesto po hitnom, kako je bilo najavljeno. Studenti su dobili dodatni ispitni rok, mogućnost prenošenja većeg broja predmeta u narednu akademsku godinu kao i plaćanje troškova studija u tri rate.

Nažalost, inicijativa da se studentima koji su samofinansirajući, a koji polože sve ispite iz prethodne godine s prosijekom minimalno 8,0 omogući da narednu godinu pohađaju kao redovni, nije uvrštena.

“Jako mi je teško pala ova priča, srce me boli. Kažu da je put do pakla popločan dobrim namjerama, tako se osjećam. Borili smo se za ovo. Ovo nije izmjena koju smo postigli za dva dana, vodili smo teške razgovore sa dječacima i djevojčicama iz SPUS-a, dekanim i rektorima, ali ovaj momenat u kojem su četiri člana predložila izmjene i na kraju prihvatili sugestije iz Ministarstva obrazovanja da ih poboljšaju, pa sada dolazimo u poziciju da ih 15 minuta pred kraj neko pokvari s nekim stinim i hinjskim političkim igrama. Nije lako biti ministar, posebno ne u Vladi gdje imate više stranaka, bio sam tamo i znam šta znači konfrotirati se sa premijerom i ministrom finansija, ali znam šta znači braniti svoje stavove, ideje i odluke. Ovo je bila dobra odluka koju ste trebali odbraniti i pustiti Skupštinu KS da ubijedi Vladu da su ipak studenti koji imaju prosijek 8,0 važniji do tramvajskih stajališta”, rekao je jedan od predlagača izmjena zakona Damir Marjanović koji je bio vidno razočaran što izmjene nisu uvrštene onako kako je bio dogovor.

Zastupnik Elvedin Okerić poručio je kako mu je “žao što nisu imali sluha za studente”.

“Žao nam je što ovaj član niste vidjeli kao investiciiju u mlade, kao korona mjeru za studente koji su vrijedni, a nemaju novac i teško će moći plaćati školarinu jer je veliki broj ljudi ostao bez posla. Vi ne gledate ovo kao investiciju već kako da fakulteti ostvare svoj uredovnu dobit”, rekao je Okerić.

Zastupnici su najavili da će “voditi borbu” kako bi se ovaj zakon dodatno poboljšao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad