Majkić: Nedopustiva raspodjela budžetske rezerve za prošlu godinu

Vijesti 05. okt 202014:44 > 14:54
You tube - printscreen

Komisija za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH nije primila k znanju informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za prošlu godinu i usvojila zaključak kojim se traži da izvještaji o radu institucija sadrže pokazatelje iz kojih se jasno vidi kako su trošena sredstva i realizovane planirane aktivnosti.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić rekla je da predstavnici SDS-a i PDP-a u prošlom sazivu Savjeta ministara nisu učinili ništa da se sredstva iz budžetske rezerve dodijele i Republici Srpskoj.

“To je nedopustivo i sramno i stoga ovaj izvještaj ne treba primiti k znanju”, rekla je Majkićeva i dodala da je nedopustivo da je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara rasporedilo 590.000 KM za potrebe različitih vjerskih manifestacija i pojedinaca, a da Republika Srpska od tih sredstava nije dobila ni feninga.

Majkićeva je navela da je tadašnji ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović, takođe, dijelio sredstva budžetske rezerve i da su zanemarivo male iznose dobijale opštine i institucije u Republici Srpskoj.

Član Komisije Lidija Bradara rekla je da ovaj izvještaj dovoljno govori sam za sebe i da je svaki drugi komentar nepotreban.

Komisija je prihvatila izvještaj o radu Savjeta ministara za prošlu godinu u dijelu nadležnosti ove komisije – Ministartva finansija i trezora, Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za javne nabavke, a usvojen je i zaključak kojim se traži da izvještaji budu sačinjeni tako da bi se moglo sagledati kako su trošena finansijska sredstva.

Majkićeva je rekla da je poražavajuće da je Savjet ministara u prošloj godini održao 36 sjednica, od kojih je 17 bilo vanrednih, i da se nije bavio problemom ilegalnih migranata i aktuelnim problemima, te da je usvojio nedopustivo malo zakonskih prijedloga.

Komisija je podržala Nacrt budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2021. godinu, kao i finansijski izvještaj za prvih šest mjeseci ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad