Đapo za N1: Sud je pokazao da ima nedostataka u Ministarstvu okoliša i turizma

Vijesti 05. okt 202015:03 > 15:14
Arhiv

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, govoreći o odluci Kantonalnog suda u Sarajevu koji je poništio okolinsku dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije MHE na Bunskim kanalima, za N1 je kazala, da su to okolinske dozvole za MHE Buna 1 i Buna 2, te da su one izdate na samom početku njenog mandata 11.11.2015. godine.

“Tada su nevladine ogranizacije pokrenule tužbu na sudu i sud je donio odluku da se te okolinske dozvole poništavaju. Očigledno je da stručne službe nisu uradile svoj posao i nije provedena javna rasprava. Ima još nekih nedostataka. Tako da je sve vraćeno Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na ponovni postupak. Vi znate da se ja protivim mini hidrocentralama, mislim da one uništavaju rijeke. Ministarstvo radi prema zahtjevu. Svaki zahtjev koji dođe ovdje on se razmotri u ministarstvu i stručne službe vode taj postupak i trebaju ga uraditi u skladu sa zakonom. Ovdje se pokazalo da ove okolinske dozvole imale neodstataka i sreća je da su se nevladine organizacije pokrenule tužbu prema sudu”, navela je. 

VEZANE VIJESTI

Potvrdila je i da je u njenom ministarstvu bilo propusta.

“Jeste. Ovo je prva okolinska dozvola koju sam potpisala. Počela sam 1. novembra da radim, ovo je potpisano 11. novembra. Sud je pokazao da ima nedostataka”, istaknula je Đapo. 

Pojašnjavajući dalju proceduru nakon poništavanja ove okolinske dozvole, rekla je:

“Da bi ministarstvo donijelo valjanu odluku vodi se upravni postupak. Potrebno je nekoliko dokumenata. Da je u prostornom planu i da ima prethodnu vodnu saglasnost. Vjerovatno i koncesiju. Koncesiju daje općina ili kanton. Također, sve dozvole prije okolinske dozvole se dobijaju na nivou kantona. Federalno ministarstvo okoliša i turizma dužno je provesti javnu raspravu i uključiti i javnost i uzeti u obzir sve stručne primjedbe koje daju nevladine organizacije ili žitelji koji tu žive”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad