Švedski ministri u posjeti BiH uoči izrade nove strategije za Zapadni Balkan

Vijesti 06. okt 202007:11 > 07:23
AFP

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde, ministar unutrašnjih psolova Mikael Damberg i specijalni izaslanik protiv organiziranog kriminala Hakan Jevrell danas borave u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Prema rasporedu posjete, prvi sastanak održat će s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, dok će se u 15 sati sastati sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

Delegacija će se susresti i sa organizacijama civilnog društva i članovima međunarodne zajednice u BiH.

“Cilj ove posjete je dalje jačanje već postojeće dobre saradnje Švedske i BiH, razgovori o razvojnom procesu unutar zemlje i u regionu, napredak u vezi sa EU reformama i kontinuirana podrška Švedske reformskim naporima u Bosni i Hercegovini koji će koristiti građanima i omogućiti zemlji dalje napredovanje na putu ka EU”, istaknuto je u saopštenju.

Glavni fokus ove posjete biće na reformama i zajedničkim naporima na jačanju oblasti vladavine prava i bezbjednosti u Europi, što se, između ostalog, ostvaruje i kroz borbu protiv organizovanog kriminala.

“Švedska će nastaviti podržavati reforme koje će omogućiti značajan napredak u svih 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a koji će biti potreban kako bi Bosna i Hercegovina postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Vlada Švedske je u procesu usvajanja nove strategije razvojne saradnje za zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu”, poručeno je uoči posjete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad