Vukanović tokom sjednice NSRS kao primjer spominjao Aidu Hadžialić

Vijesti 06. okt 202012:01 > 12:03
RTRS

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Vukanović kritikovao je izvještaj glavnog revizora RS Jove Radukiću poručivši kako bi zbog istog trebao ići u zatvor. Za primjer je uzeo švedsku ministru Aidu Hadžialić koja je podnijela ostavku zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Radukić je predstavio Godišnji revizorski izvještaj za 2020. godinu kazavši kako su dali pozitivno mišljenje za 36 subjekata, mišljenje s rezevrom za 36 subjekta i dva negativna mišljenja. Ovo je izazvalo burne kritike opozicionih poslanika koji su naveli niz primjera o navodnim malverzacijama u institucijama i preduzećima koja su dobila pozitivno mišljenje.

“Vidić je lijepo govorio o nezakonitom prebacivanju sredstava od Generalnog sekretarijata Vlade RS prema određenim medijima, odnosi se na RTRS naravno. Tih par stotina hiljada KM Radukić evidentira kao da se radi par olovaka koje su se zagubile. Podsjetit ću vas na Aidu Hadžialić, ministarka koja je bila najmlađa u švedskoj Vladi, 27 godina. Imala je 0,2 alkohola u krvi kada su je zaustavili na mostu. Podnijela je ostavku zbog toga. Zamislite neku normalno uređenu vladu u kojoj neko prebaci par stotina hiljada KM nezakonito i kasnije dobije pozitivan izvještaj od revizije. Za to se ide u zatvor, vi biste Radukiću prvi trebali tamo”, rekao Vukanović.

Poslanici još uvijek raspravljaju o ovom izvještaju koji se dnosi na period od 1. septembra 2019. godine do 31. augusta 2020. godine.

Radukić je rekao da su u izvještajnom periodu ukupno sprovedene 74 finansijske revizije, od čega 24 pojedinačna korisnika budžeta Republike Srpske, četiri Fonda socijalne zaštite, 25 jedinica lokalne samouprave, 16 javnih ustanova, jedna agencija, tri pereduzeća iz sektora elektroprivrede, te revizija Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za 2019. godinu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad