Pokrenut disciplinski postupak zbog predmeta Buna 1 i 2

Vijesti 06. okt. 202015:12 > 15:18
Podijeli:
Izvor: N1

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokrenulo je proceduru utvrđivanja odgovornosti voditelja postupka koji su radili okolišnu dozvolu za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Kako kažu, Ministarstvo je dužno taj postupak provesti nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu izdatu za izgradnju hidrocentrala Buna 1 i Buna 2, a zbog uočenih propusta voditelja postupka prilikom izdavanja dozvola.

VEZANE VIJESTI

“Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i resorna ministrica dr. Edita Đapo protiv su nekontrolirane i masovne izgradnje mini hidrocentrala, jer one uništavaju rijeke. Međutim, Ministarstvo je dužno razmotriti svaki zahtjev koji dobije za izdavanje okolišne dozvole”, navode. 

Taj postupak, kako ističu u saopćenju, vode stručne službe i dužne su provoditi ga u skladu sa zakonima za šta snose i odgovornost. U navedenom slučaju nadležni sud je utvrdio da postupak nije vođen u skladu sa zakonom te je Ministarstvo na osnovu toga pokrenulo proceduru utvrđivanja odgovornosti zbog nanesene štete i narušavanja ugleda institucija i državne službe.

“Federalno ministarstvo okoliša i turizma zahvaljuje nevladinim organizacijama i aktivistima čiji rad izuzetno cijenimo i sa kojima imamo kontinuiranu suradnju. Oni su naši partneri u zajedničkoj borbi za očuvanje životne sredine te prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje”, zaključuju u saopćenju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad