Gradonačelnik Bihaća: Mi smo to imali i to nam se više nikada neće desi

Vijesti 06. okt 202017:48 > 19:30
N1

Kolegij Skupštine Unsko-sanskog kantona podržava Vladu i Operativnu grupu za upravljanje migrantskom krizom, kada je riječ o zatvaranju kampa Bira u Bihaću. Na sjednici ovog tijela ponovljeni su zaključci koji su usvojeni na prošloj sjednici Skupštine, a koji kažu da nema otvaranja novih migrantskih centara, da se moraju zatvoriti centri u privatnom vlasništvu koji se nalaze u urbanim dijelovima grada. Zatraženo je i da se nadoknadi šteta privatnim i fizičkim licima nastala zbog migrantske krize.

Odluku Vlade Unsko-sanskog kantona da Biru trajno zatvori za sve migrante, danas je podržala i Skupština. Dogovor je bio, ističu predstavnici lokalne vlasti da se Bira i Miral 2019. godine, privremeno otvore kako hiljade migranata ne bi provelo zimu na otvorenom, no, više niko nije iskazivao namjeru da se ovom Kantonu pomogne.

“Mi u Biru ih nećemo vratiti. Nama nije problem ponavljam, ni hiljadu ljudi, hiljadu i po u Biri, nama je problem pritisak migranta koji sa svih strana dolaze u Bihać i koji pokušavaju da uđu u Biru i koji bukvalno teroriziraju urbani dio grada oko Bire. To svi znaju, i nažalost svi ih šalju, iz Tuzle iz Sarajeva, Republike Srpske, humanitarne organizacije, naše agencije. Svi ustvari šalju ljude prema Bihaću, i slali su ih u Biru i mi smo to iskustvo imali i to nam se više nikada neće desiti”, poručuje Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pak tvrdi, Bira se nije mogla zatvoriti bez odluke Vijeće ministara, koje nije bilo. No, to i jeste problem od samog početka, optužbe su vlasti USK-a, što Vijeće ministara ne radi svoj posao, ne štiti niti granicu niti vlastite građane. I dok se otvara pitanje da li će gradonačelnik Fazlić i premijer Kantona Ružnić i krivično odgovarati zbog zatvaranja Bire – ministar sigurnosti ih poziva da promijene odluku.

“Ovdje valja uvažavati hijerarhiju institucija države, ne možete vi imati opštinsko vijeće ili kantonalnu vladu da diktira državnim institucijama i međunarodnim organizacijama ili EU šta će raditi. To je jednostavno neprovodivo, neralno”.

Iz IOM-a kažu kako Evropska unija više neće ulagati novac o osposobljavanje prihvatnih centara, jer vlasti USK-a ne ispunjavaju svoje obaveze. Prije zatvaranja Bire trebali su se osigurati uslovi za proširenje kampa Lipa, no to nije urađeno.

“Bio je uslov jasan EU i Amerikanci su to platili, da Lipa u ovom stadiju je privremeni kamp koji može biti u funkciji tokom ljeta. Ako organi vlasti u BIH žele da pripreme Lipu za zimu onda BiH treba osigurati da kamp bude povezan sa strujom, i snabdijevanjem vode. To se nije desilo”, tvrdi Peter Van der Auweraert.

Stotina migranata trenutno je nezbrinuto. No, premijer Mustafa Ružnić ne smatra da je zatvaranjem Bire načinjena veća šteta, nego korist.

“Mi na prvo mjesto moramo staviti sigurnost naših građana, sigurnost imovine USK, mi idemo u realizaciju zaključaka iz Brisela. Prošle godine smo jasno dogovorili, prije svega zatvaranje kampa Vučjak to smo odradili, izmještanje migranata Bire i Mirala iz urbanih dijelova prema kampovima van naseljenog područja i to smo uradili”, podsjeća Ružnić.

I da su svi nadležni, navodi premijer, sprovodili zaključke iz Brisela, ravnomjerna raspodjela migranata u cijeloj BiH, u oba entiteta, da su kampove van naseljenih naselja pripremali za zimu, imali su dovoljno vremena, do nemilih situacija ne bi došlo. Odgovornost je, napominje, i ovoga puta na Vijeću ministara. Sve su češći pozivi resornom ministru – da podnese ostavku. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad