Oliver Varhelyi za N1: Preuzimam na sebe izazov da BiH dobije kandidatski status

Vijesti 06. okt 202018:21 > 18:31
N1

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi u odgovornu na pitanje reportera N1 kazao je kako će preuzeti na sebe izazov da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status ukoliko nadležni ispune zahtjeve koje traži Evropska unija.

Varhelyi je danas, predstavljajući godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja koje su u pristupnom procesu ulaska u EU, rekao da većina država u regionu Zapadna Evropa ima problem sa vladavinom prava, što je jedan od ključnih prioriteta na putu u Uniju. On je najavio da u srijedu dolazi na Balkan da direktno svakoj od zemalja predstavi ekonomski investicioni plan i godišnji izvještaj o napretku.

Komesar je govoreći o Bosni i Hercegovini posebno naglasio važnost provođenja lokalnih izbora u fer i poštenoj atmosferi.

“Prošle sedmice sam se sastao sa članovim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svi smo se dogovorili da je najvažnije imati slobodne i pravedne lokalne izbore u BiH, uključujući i u mostaru. To će biti test za njih, test koji Bosna i Hercegovina mora proći. Mislim da je sasvim jasno šta se treba učiniti iz onih 14 prioriteta. Ja preuzima izazov na sebe da ću odobriti kandidatski status ako vidim da postoji jako zalaganje iz Bosne i Hercegovine”, poručio je Varhelyi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad