Banjaluka i Beograd se bratime

Vijesti 06. okt 202023:59 > 07. okt 2020 00:04
Beoinfo

Sporazum o bratimljenju Banjaluke i Beograda biće potpisan u oktobru, rečeno je na sastanku banjalučkog gradonačelnika Igora Radojičića, zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Saveza opština i gradova Srpske Ljubiše Ćosića.

Radojičić je istakao da su odlukom Skupštine grada Banjaluka stvorene i formalne pretpostavke za potpisivanje sporazuma o bratimljenju dva grada, nakon što je krajem septembra istu odluku donijela i Skupština grada Beograda.

“Povelja o pobratimstvu biće potpisana u narednim nedjeljama. Podići ćemo saradnju i na formalni nivo, a već sada postoji niz konkretnih oblika saradnje koje ćemo nastaviti. Novi Sad nam je pružio svesvrdnu pomoć u kandidaturi za Evropsku prestolnicu kulture, a Vesić je ponudio i vrlo konkretnu saradnju sa Beogradom”, rekao je Radojičić.  

On je naveo da je dogovoreno da se brend Krajiške, ali i Hercegovačke kuće proširi na Beograd i Novi Sad, te naveo da je razgovarano o iskustvima ova dva grada o razvoju naučnotehnoloških parkova, s obzirom na to da i Banjaluka ima nameru da oformi jedan ovakav centar.  

Vesić je izrazio zadovoljstvo zbog odluke banjalučke Skupštine, koja je verifikovala potpisivanje sporazma o bratimljenju dva grada.  

“Sporazumom ćemo formalizovati odnose između dva srpska grada, a u Beogradu ćemo otvoriti dva nova brenda – Hercegovačku i Krajišku kuću, u kojima će biti plasirani proizvodi iz ovih krajeva, ali i na određen način biti i svojevrsni kulturni centri u kojim će se moći održavati razni događaji”, rekao je Vesić.  

On kaže da je razmatrana i mogućnost da se neki od svjetski priznatih kulturnih događaja, poput “Bitefa”, “Festa”, “Bemusa” i “Džez festivala” u redukovanoj verziji održavaju i u Banjaluci.  

“Razgovorali smo i o tome da jedan park u Beogradu dobije naziv Republika Srpska, koji će biti organizovan tako da će svaki njegov dio podsjećati na neki kraj RS”, kaže Vesić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad