Handžić: Mladi s dvije hiljade maraka ne mogu kupiti ni kvadrat stana u Sarajevu

Vijesti 07. okt 202014:11 > 14:16
Screenshot

Mladi bračni parovi u Kantonu Sarajevo za kupovinu prvog stana dobit će iz budžeta KS oko 2.000 KM. Tim povodom reagovao je Vibor Handžić iz Naše stranke, dopredsjedavajući Skupštine KS.

“Naša stranka je reagovala u julu kad je nova odluka o subvencioniranju donesena. Predvidjeli smo ovo što se desilo. Ministar prostornog uređenja u KS, gospodin Kapidžić je najavio potpuno novi koncept subvencioniranja, a ustvari smo dobili najgori mogući. Nenadićeva vlada je ograničila ukupan iznos subvencija na 550.000 KM. Taj broj se dijeli s brojem aplikanata. Podsjećam da je Vlada Edina Forte do sada mladim bračnim parovima dodijelila najveću subvenciju, 10.000 KM svakom od aplikanata”, naveo je Handžić.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je da mladi s dvije hiljade maraka ne mogu kupiti ni kvadrat stana u Sarajevu, da je ovo za njih demotivirajuće i ulijeva im pesimizam te ih dodatno tjera na odlazak.

“Stvar gorom čini činjenica da su za subvenciju mogli aplicirati samo oni parovi koji kupuju stan manji od 100 metara kvadratnih. Neki od njih su se odlučili i za manji stan kako bi dobili subvenciju a sad s tom subvencijom ne mogu ništa. Ukratko, radi se o mjeri koja nije ni socijalna, naprotiv ona mlade dodatno sputava. Nije ni ekonomska jer ne potiče stanogradnju. Nije ni demografska, jer ovakve subvencije mlade ne motiviraju na osamostaljenje. Podsjećam da je u Strategiji prema mladima Kantona Sarajevo 2019. – 2023. jasno naznačeno da se samo 13% mladih osamostalilo, a da je subvencioniranje bila jedna od najboljih mjera koja je taj procenat uvećavala. Ovim je i ta dobra praksa urušena. Međutim, s promjenom trenutne vlade ono što budućim aplikantima može biti utješno jeste da ćemo krenuti u sistemski pristup i zakon o poticajnoj stanogradnji, kojim će biti olakšano rješavanje stambenog pitanja ciljanim kategorijama stanovništva, pa i mladih bračnih parova”, rekao je Handžić. 

Podsjetimo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS objavilo je Nacrt rang-liste kandidata koji ispunjavaju uslove po Javnom pozivu za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Na ovoj listi nalaze se ukupno 272 kandidata koja ispunjavaju uslove, kao i 126 njih čije prijave su odbačene.

Mladi bračni parovi u KS sada će dobiti tek po 2.000 KM subvencija za rješavanje važnog životnog pitanja. Mladi u KS nešto ranije su dobijali subvencije od po 10.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad