Bez svečane atmosfere nakon Izvještaja EU u Predsjedništvu BiH

Vijesti 07. okt 202017:48 > 17:55
N1

Diplomatska ofanziva ovih dana ne može izbrisati Izvještaj o nenapretku Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija. Članovi Predsjedništva se spremaju za novu posjetu Briselu. Brisel pak dolazi i u Bosnu i Hercegovinu. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u petak je tu. Šef evropske Delegacije u BiH, Johann Sattler od jučer obilazi bh. političare - no stanje, mnogi procjenju, nikada nije bilo gore. A Bosna i Hercegovina od evropskog puta - nikada dalje.

Bez svečane atmosfere u Predsjedništvu BiH. A nema ni razloga. Negativan Izvještaj o napretku države je vidno neraspoloženim Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku, uručio evropski izaslanik Johan Sattler. Uprkos inicijativama koje su dolazile iz Predsjedništva – niko u državi nije mario za evropski put.

Oni su napravili mit od ove ove priče uručivanja tog mišljenja, to vam dođe kao đacima kad daš neku priču pa vi sad čitajte, ali slažem se u onom dijelu koji govori o tome da postoji problem u oblasti pravosuđa, vladavina prava. Ja sam i ambasadoru rekao i reći ću svakome, pa oni su to kreirali, nismo mi. I sada nama pričaju da to ne valja, pa mi govorimo 20 godina da to ne valja“, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva su se dogovorili da na idućoj sjednici Predsjedništva, koja će biti iduće sedmice, napravimo jednu zajedničku izjavu koja će ustvari biti poziv svim institucijama BiH da bez odlaganja i u kontinuitetu rade na realizaciji svih ovih 14 prioriteta, kako bi na ljeto iduće godine dobili kandidatski status“, istakao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Danas međusobne optužbe – ko je odgovoran za blokade. Iz DF-a pozivaju Dragana Čovića na ostavku. Izvještaj je pokazao da ono na čemu HDZ insistira, EU zanemaruje. Od presude Božo Ljubić do konstitutivnosti. Upravo je zbog principa konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, Dragan Čović, dan nakon objave Izvještaja, pisao međunarodnoj zajednici u BiH, o tome kako SDA blokira ranije dogovore izmjena Izbornog zakona. Interesantno je pak, da iako se pojam konstitutivnosti ne spominje nigdje u Izvještaju Evropske komisije – prisutan je u jučerašnjem govoru Olivera Varhelyia o predstojećim izborima u BiH.

To će biti test za njih i na njima je da zajamče puno i pravedno učešće sva tri konstitutivna naroda u BiH, to je za nas test“, naveo je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje.

No, uz Ustavne i izmjene Izbornog zakona – prioritet svih prioriteta, na kojem proteklih godinu dana, i pored upozorenja, izvještaja međunarodnih eksperata, poput Pribea, zahtijeva domaće političke i nepolitičke javnosti – nije ništa učinjeno – jesu poboljšanja pravosudnog sistema.

Nešto što je najveće razočarenje za mene je što nismo imali nikakvog napretka u stanju vladavine prava, građani su krajnje nezadovoljni, između ostalog percepcijom da su neki iznad zakona…“, mišljenja je Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Je li politika EU ipak prema Bosni i Hercegovini prestroga?

Same ustavne promjene nisu nužne za odobravanje kandidatskog statusa, na kraju krajeva vjerovatno neće biti nužne ni za otvaranje pregovora nakon što dobijemo taj status, i ne možemo svaljivati odgovornost na EU. Mi smo dobili jasne zadatke prije nešto više od godinu dana, šta to treba da radimo, i ovaj Izvještaj je pokazao da nismo radili ništa“, naglasio je Rasim Ibrahimagić, Inicijativa za monitoring EU integracija.

Dok građane BiH sadržaj Izvještaja pretjerano ne zanima, vrlo dobro im je jasno da BiH ne ide u evropskom pravcu, jer tako odgovara političarima.

“Oni imaju evropski put u džepovima, nažalost narod nema, a narodu to treba, ali ne može da se izbori”.

“Nacionalizam nas guta, dokle god nam je toga teško, to Evropa ne prepoznaje”.

“Zato što je njima ovako bolje, onako bi morali biti odgovorniji, a ovako su potpuno neodgovnorni”.

“Ja ne znam kako narod trpi ovo sve”.

“Što se tiče Federacije i bošnjačkog naroda sigurno hoće, a HDZ i SNSD, teško”.

“Sve svoje ljude su postavili, znači ne vidim napretka nikakvog jedino da se skinu s vlasti”, mišljenja su naši građani.

U čitavom procesu neispunjavanja 14 prioriteta – mnogi kao najodgovorniji instituciju vide Vijeće ministara koje u proceduru nije uputilo niti jedan reformski zakon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad