Grubeša: Do kraja godine prebacivanje zatvorenika iz entitetskih zatvora

Vijesti 08. okt 202008:12 > 08:18
Ilustracija

Ministar pravde u Vijeću ministara Josip Grubeša rekao je Srni da, u skladu sa planom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, do kraja godine treba da bude realizovano premještanje u ovaj zavod svih zatvorenika koji kaznu izdržavaju u entitetskim zavodima.

Podsjetivši da je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren 22. jula u naselju Vojkovići, u opštini Istočna Ilidža, Grubeša je naveo da je do tog datuma završeno popunjavanje planiranih radnih mjesta, a do 3. septembra vršene kontinuirane obuke za novozaposlene, nakon čega je uslijedio premještaj prvih pritvorenika.

“Zbog bezbjednosnih razloga, a s obzirom na to da je Zavod ustanova visokog stepena bezbjednosti, što ga izdvaja od drugih ustanova ovog tipa, ne mogu se iznositi podaci o broju prebačenih zatvorenika i pritvorenika, kao ni o vrsti krivičnog djela i visini kazne”, napomenuo je Grubeša.

On je dodao da se zadaci vrše postepeno, kao i da je potrebno neko vrijeme da se novo osoblje i zatvorenici adaptiraju na nove uslove.

“Novi i bolji uslovi imaće dalekosežne pozitivne rezultate i na kvalitet rada, ali i na funkcionalnost zatvora”, naglasio je Grubeša.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od kojih je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Prema sistematizaciji, u zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika.

Izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima, a otvaranjem ovog objekta trebalo bi da budu znatno rasterećeni entitetski zatvorski kapaciteti i riješen problem njihove prebukiranosti.

Kamen temeljac za ovaj objekat postavljen je 2006. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad