Kardinal Puljić obilježio 75. rođendan i 50 godina svećenstva: "Oprostite mi"

Vijesti 08. okt 202014:33 > 14:37
Izvor: N1

Svečanim euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić obilježio je 75 godina života, 50 godina misništva, 30 godina biskupstva i više od 25 godina kardinalske službe.

Kardinal Puljić slavio je misu u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, te svim članovima Biskupske konferencije BiH, javila je Katolička tiskovna agencija.

Obilježavanje jubileja je višestruko značenje: U prvom redu to je ispit savjesti – kako sam obavljao svoju službu? Ovaj trenutak je prigoda da se pokajem za sve propuste i sve poteze kojima sam krivo napravio”,  kazao je kardinal Puljić, moleći oproštenje od svih onih koje je “iz neznanja i nespretnosti možda ‘ranio’ te zamolio “milosrdnog Boga da izliječi sve te rane”.

Kardinal Puljić je, uz zahvalu Bogu, riječi zahvale uputio i svim svojim suradnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i brojnim vjernicima, koji su istinski, zajedno s njim, voljeli i žrtvovali se za mjesnu Crkvu vrhbosansku.

Zahvalio je i svim dobročiniteljima koji su svojom dobrotom izražavali solidarnost u liječenju ratnih rana.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Palić koji je kazao kako je kardinal Puljić “postavši svećenikom prihvatio biti čovjek za druge, a njegov život i poslanje približilo se onom nalik na Jeremijino i druge Božje ljude”.

Opisujući život kardinala Puljića biskup Palić je podsjetio kako on ostaje živim svjedokom koliko je mukotrpno bilo svećenicima u komunizmu, potom preživjeti brojne napade i stradanja u ratu, uključujući i pokušaj atentata nakon njega s pri tom ostati pribran kako bi se dosljedno izvršila Božja služba.

“Njegove riječi nade pokazuju nove horizonte budućnosti i svjedoče da mir i dijalog nemaju alternativu”,  poručio je biskup Palić.

Na kraju je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Slađan Ćosić uručio kardinalu Puljiću prigodni dar u ime svih svećenika – kalež kojega je izradio akademski kipar iz Tomislavgrada gosp. Ilija Skočibušić.

U skladu s biskupskim geslom kardinala Vinka: “Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi”, na kaležu su simbolično prikazane četiri marijanske dogme: Marija bogorodica, Marija vazda djevica, njezino Bezgrešno začeće i slavno Uznesenje na nebo, navodi KTA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad