Autori murala Draže Mihailovića: Sud ga ukloni, mi ga za 24 sata ponovo nacrtamo

Vijesti 08. okt. 202018:07 > 19:24
Podijeli:
Izvor: N1

Murali kojima se veličaju ratni zločinci nisu novost u bosanskohercegovačkom društvu. Ali ova pojava državi i državnim organima još uvijek nije ozbiljna tema, smatraju politički predstavnici Bošnjaka u Foči gdje je ovih dana ponovo aktualizirana tema murala Draži Mihailoviću urađenog u neposrednoj blizini sale Partizana, gdje su u proteklom ratu vršena masovna silovanja i drugi zločini protiv čovječnosti. Drugi pak smatraju da je riječ o medijskoj hajci i predizbornoj kampanji.

Šerif Halilović u Foču je došao prije sedam godina. Trenutno je opštinski odbornik, a nakon golgota rata i gubitka nekoliko članova porodice u gradu gdje živi murali su, kaže, samo pečat svakodnevnih provokacija.

“Mene lično, što se tiče murala Draže Mihailovića, meni je prijetnja i uvreda. Pod vodstvom Draže Mihajlovića stradali su ogroman broj moje porodice u proteklom ratu, a sama njegova ideologija pretočena u protekli rat i ponovno rađanje Draže Mihajlovića u Foči ne govori dobro za Bošnjake”, smatra Halilović.

Ovakva pojava unosi nemir među ljude, a pojedince ili grupe koji to rade treba sankcionisati, smatra predsjednik Skupštine opštine Foča, Izet Spahić.

“Nama to smeta, to unosi nered, strah među ljude, to vrijeđa žrtve i mislim da bi strukture vlasti trebale što je moguće prije reagovati jer ovom gradu je nepotrebna ta tenzija”, zaključuje Spahić.

Mural Draže Mihailovića nije jedini koji se može vidjeti u ovom gradu. Lokalno srpsko stanovništvo nerado pristaje govoriti o tome. Tokom rada na terenu neki od njih otvoreno su veličali ratnog zločinca Ratka Mladića, a lik Draže Mihailovića isticali kao pozitivnu historijski ličnost. Murali su samo dokaz toga kažu.

N1: Šta mislite o muralima u Foči?

“O muralima divno, divno”.

“OK je. To je u svim modernim zemljama tako”.

“Nemama šta da mislim, vjeruj mi. Što se mene lično tiče, ja bih najviše voljela da nacrtaju Tita”.

Svega petnaest metara dalje od murala je zloglasna zgrada sportsko-rekreativnog centra Partizana gdje su tokom proteklog rata vršena masovna silovanja žena Bošnjakinja, zločini koji su dokazani pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, Sudom Bosne i Hercegovine i još četiri suda.

Iz lokalne samouprave tvrde da je Odjeljenje za inspekcijske poslove najprije tražili uklanjanje murala, jer nije dobijena potrebna saglasnost. Nakon što to nije učinjeno, pokrenut je i sudski proces.

“Mi od suda ništa nemamo da je taj proces priveden kraju. U međuvremenu, u to vrijeme, na adresu općine upućena je i peticija od strane 200 građana koji su na neki način štitili taj mural jer nisu željeli da se ukloni taj mural dok se ne riješi sve to na sudu”, tvrdi Gordan Drakul, Odjeljenje za inspekcijske poslove.

“Napraviti mural je projekat. Šta znači projekat? To znači da to mora raditi organizovana grupa ljudi da mora gore postojati skela, da je to rad od nekoliko dana najmanje, prema tome postavlja se pitanje šta je u to vrijeme radila lokalna inspekcija i lokalni MUP”, ističe Izet Spahić

Stanovnici zgrade gdje se nalazi ovaj mural Draže Mihailovića nisu željeli pred kamere, kao i mladići koji su nam iza kamere kazali kako su oni bili uključeni u njegovu izradu te kažu kako, ukoliko se donese drugostepena presuda pred nadležnim sudom u Trebinju, isti će takav mural ponovo nacrtati i u roku od 24 sata isto to djelo staviti na zgradu. Istovremeno kažu kako je to sve stvar predizborne kampanje te preuranjenje politike i utrke za još jedan novi mandat ovdje u Foči.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad