Jahić: Imat ćemo šest aerodroma, a ceste i željeznice su nam u kolapsu

Vijesti 09. okt 202009:39 > 09:44
N1

Bivši ministar prostornog planiranja BiH Munir Jahić kazao je za N1 kako je Bosni i Hercegovini potrebna prostorni plan na nivou države kako bi se izbjegli urbicidi koji se dešavaju posljednjih godina, ali i kako bi se unaprijedila saobraćajna infrastruktura koja je devastirana.

Komentirajući radove na sanaciji tramvajskih šina u centru grada Sarajeva kazao je kako su mogli raditi tokom ljeta kada je fluktuacija građana manja, a učenici na raspustu ili, kada su se odlučili da rade u ovom periodu, radove izvode noću. Istakao je kako je “odmah poslije Dejtona imalo smisla da se u saobraćajnoj infrastukturi štošta isplanira šta treba da se radi, ali da to nije urađeno”.

“U KS organi koji su zaduženi za ovo vrlo se često mijenjaju. Radio sam u Zavodu za izgradnju grada prije agresije, tada je bilo razmišljanje da pokušamo s gradskim autoputem da povežemo Vogošću i Sarajevo, probijemo tunel ispod Vraca, imalo je svog opravdanja jer se razmišljalo o periodu za 10-15 godina. Poslije Dejtona imalo je smisla da se željeznička stanica dislocira na Stup, da se dislocira autobuska stanica, a da tu bude tržni centar. Nekome je to bila nebuloza”, rekao je Jahić.

Kazao je kako je Beč odlično uradio organizaciju gradskog saobraćaja i da samo takva rješenja treba kopirati. Naglasio je kako nam je saobraćajna infrastrukura devastirana jer se ne poštuje znanje, a da politika “ganja nešto drugo”.

“Govori se o autoputu Sarajevo-Beograd koji ide na Višegrad. Neoprostiva stručna greška jer je trebalo ići na Goražde. A niko nije podnio ostavku za nerealizaciju projekata, pa ni za ovu odluku”, kazao je Jahić.

Naveo je kako je i greška to što je autoput išao prema Bijači, a ne prema Neumu jer je trebalo uvezati BiH s tim dijelom s obzirom da smo pomorska zemlja.

“Prvo je trebalo raditi na tome tako da je Neum sastavni dio države. Trebamo imati prostorni plan države BiH, ako ništa iz razloga poštovanja i grđana koji žive ovdje. Mala smo država, a uskoro ćemo imati šest aerodroma, a nemamo normalnu cestovnu i željezničku infrastrukturu koja je u kolapsu. U onoj državi išli smo vozom do Ploča, sada idemo samo do Čapljine, a mogli smo do Neuma. Kriva je oficijena politka jer nema razmišljanja o napretku ove države koja je pomorska država”, zaključio je Jahić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad