Tegeltija: Važna nam je poruka da je Zapadni Balkan opet na agendi EU

Vijesti 09. okt 202013:22 > 13:35
N1

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sastanka sa komesarom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, obratio se javnosti, kazavši da je istaknuta opredjeljenost da do ljeta 2021. godine BiH dobije kandidatski status.

Ključne teme o kojima su razgovarali su bile evropski put BiH, Izvještaj o napretku za 2020. godinu, Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan i makrofinansijska pomoć za BiH.

“Nama je važna jasna poruka da je Zapadni Balkan ponovo na agendi EU. Izjava komesara Varhelyija je da je Evropskoj komisiji Zapadni Balkan važan”, rekao je Tegeltija. 

VEZANE VIJESTI

Ohrabrilo ga je i dalo nadu da će proces proširenja EU se nastaviti, imajuću u vidu da građani BiH žele taj put prema EU.

“Ponovo smo naglasili da BiH i evropski i civilizacijski pripada Evropi i najveći broj građana je opredjeljen za taj put i našu spremnost da preduzmemo sve korake kako bi se taj proces približavanja EU ubrzao”, naveo je. 

Govoreći o Izvještaju napretka za 2020. godinu, kazao je da u tom perodu nije bilo formirano Vijeće ministara BiH, da je to bilo vrijeme kad se nisu provodile reforme, tako ima pozitivnih ocjena ali i ukazivanja da u pojedinim oblastima gotovo ništa nismo uradili.

“Javnost treba da zna da smo riješili staro pitanje 12 godina oko izbora u Mostaru, uspjeli smo izvršiti metodologiju za izradu programa integrisanja EU, da je više od dvije godine bio blokiran proces usvajanja Strategije reforme javne uprave i Strategije za procesuiranje ratnih zločinaca”, istaknuo je. 

Najlošije je ocijenjena oblast vladavine prava, naglasio je, dodavši da misli prije svega na Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju sukoba i interesa i zakon o VSTS.

“Siguran sam da će BiH nastavit sa ispunjenjem svojih obaveza”, dodao je Tegeltija. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad