Bh. političar u pritvoru zbog prijave ljudi za glasanje van BiH

Vijesti 09. okt 202014:06 > 14:11
Fena

Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor zastupniku Skupštine Brčko distrikta Peji Mendešu koji se sumnjiči da je iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH.

Medneš se tereti za krivična djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pripremanje krivičnog djela i krivotvorenje isprave. Pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i saučesnike.

“Sumnja se da je Pejo Mendeš preko osuđenog Jasmina Rakvića, uz obećanje da će mu svojim uticajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više osoba pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je CIK-u podnio prijave u njihovo ime krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se te osobe evidentiraju za glasanje iz inostranstva”, navode iz Tužilaštva.

Mendeša je uhapšen 7. oktobra, a dan nakon predat je Tužilaštvu gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Pritvor je određen i Jasminu Rakviću.

Za navedena krivična djelo predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Pejo Mendeš je inače nosiolac kandidatske liste Hrvatske seljačke stranke (HSS) za Lokalne izbore 2020. godine na području ove lokalne zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad