Dragan Mektić o izbornom inžinjeringu: Svi to rade, pretpostavljam i SDS

Vijesti 09. okt 202018:57 > 19:45
N1

Dragan Mektić, član Komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH i funkcioner SDS-a, u Danu uživo na N1 rekao je da pretpostavlja da se i SDS bavi ili se bavio izbornim inžinjeringom. On je rekao da "svi to rade" i da to nije normalno.

“Od poslije rata, godinama, u niz ciklusa smo naučili taj izborni inžinjering, jer CIK nije radio svoj posao. Bio je pod uticajem jednog broja partija i bukvalno su njima doživljavali inžinjering.”

Da li je sada CIK pod političkim utjecajem?

“Ne. Energično tvrdim da nije. Na kraju krajeva to se ispostavlja. Zato što su sve partije u BiH ušle u izborni inžinjering.”

Da li je i SDS čiji je član?

“Pretpostavjam da jeste. To nije normalno. Ali kako da drugačije radite kada svi to rade. Zato kažem da ne valja pravosuđe, zato je formirana Komisija. Jednostavno, to je postao način na koji se vodi kampanja. To je suludo, a drugačije ne možete ostati u političkom životu. Mi treba da pohvalimo ovaj CIK jer je ovo prvi put da se ozbiljno uhvati u koštac sa problemom, poništili preko 30.000 birača tako”, kazao je.

Što se SDS-a tiče, njima ovaj CIK odgovara – istakao je gost N1.

VEZANE VIJESTI

“Nama odgovara takav CIK koji će spriječiti svaku krađu u procesu. Dugo CIK radi na tome. Po prvi put u istoriji poslijeratnoj pojavio se CIK koji je počeo da poništava takve birače. Je li normalno da prešutimo situaciju da osoba iz Prnjavora, Banjaluke, Sarajeva, Mostara, odakle hoćete, živi i radi u Mostaru – a nađe se u Srbiji na spisku. Kompletan izborni proces je kriminalizovan. Pojavio se CIK koji želi da se suprotstavi – vidjeli ste harangu koja se digla na CIK. A šta je taj CIK radio osim što je poništavao prijavljene birače ili mrtve, a prijavili se putem pošte da glasaju”, naveo je.

Komentarisao je Mektić i odluku cika o stranci Ujedinjena Srpska.

“Slušao sam izjavu Stevandića kada kaže da je to djelo PDP-a, SDS-a, SDA, DF, struktura Osmana Mehmedagića, to je vrsta paranoje. On ima opsesiju od obavještajnih službi od devedesetih. Sve što mu se ne svidi – on je to pripisao paraobavještajnim sistemima i obavještajnim službama. Zbog spota ga je trebalo sankcionisati na ovakav način. On, nenad stevadnić, koji vodi Ujedinjenu Srpsku od 90-ih vodi politiku na bazi ratnohuškačke i nacionalističke retorike. To se mora presjeći”, rekao je.

“Zašto nije snimio spot – šta će Ujedinjena Srpska da radi, kako će poboljšati ekonomiju, zadržati mlade, zaposliti mlade, bavi se nacionalističkom retorikom i pokušava da glumi drugog Dodika. On je vidio da ovaj na račun šovinističke politike i utjerivanje straha uspjeva”, ocijenio je.

Ko hoće da bude drugi Dodik?

Prema njegovom mišljenju, SDA, HDZ i SNSD su glavni krivci za stanjeu Bosni i Hercegovini.

“Zato što su u potpunosti derogirali institucije BiH i te tri stranke su preuzele funkciju svih institucija u BiH. Je li normalno, nažalost, otvoreno da kažem, da je strašno što je međunarodna zajednica pristala da igra takvu igru. Kada se ne mogu dogovriti oko akciza, Savjeta ministara, bilo kog pitanja, onda međunarodna zajednica, Sattler, ekipa kvinte, pozovu lidere partija i s njima dogovara. Kada s njima dogovore – problem je riješen”, rekao je bivši ministar sigurnosti BiH.

Član Komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH za N1 je potvrdio da se i glavna tužiteljica BiH, Gordana Tadić, odazvala pozivu ove Komisije – iako je to ranije odbijala.

#related-news_0

“Tadić smo pozivali nekoliko puta, u početku nije željela da komunicira sa komisijom, davala je izjave da nema obavezu, da neće doći do saslušanja. Obavijestila je Komisiju da je bila spriječena i tražila je nove termine da bi usaglasila obaveze”, kazao je Mektić za N1.

Inače, članovi ove Komisije su prema riječima Dragana Mektića vrlo aktivni, pripremljeni za razgovore sa različitim ličnostima iz sfere pravosuđa.

“Ta Tužilaštvo ćemo imati puno pitanja, jer mislimo da tamo ima puno samovolje, ne funkcioniše sistem koji bi trebao da funkcioniše”, rekao je.

Komisija, čiji mandat ističe u decembru, prema riječima Dragana Mektića, ponudit će rješenje za novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad