Novo hapšenje u BiH zbog izbornih prevara

Vijesti 12. okt 202015:00 > 15:07
Beta/Miloš Miškov

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH proširilo je istragu izbornih zloupotreba u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Uhapšena je još jedna osoba.

Nakon što je u saradnji s policijom otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje, te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu uticajem i pripremanje krivičnog djela, četverici osumnjičenih među kojima je i zastupnik u lokalnoj skupštini Pejo Mendeš*, određen je jednomjesečni pritvor.

Nakon pritvaranja osumnjičenih Stojana Bavarčića, Peje Mendeša i Jasmina Ravkića, u pritvoru je od nedjelje, 11. oktobra i Mato Gluhaković na koga je Tužilaštvo proširilo istragu, koju je ranije otvorilo prema osumnjičenima Mendešu i Ravkiću. Gluhakovića se sumnjiči da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno sa njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. Oni su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeli prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva – navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

VEZANE VIJESTI

Gluhaković je lišen slobode 8. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke, Osnovni sud Distrikta je u nedjelju, 11. oktobra, odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom, dva dana pošto je istovjetnu mjeru izrekao Mendešu i Ravkiću.

Podsjetimo, njima je usljed opasnosti da će uticati na svjedoke i saučesnike pritvor određen u petak, 9. oktobra pošto ih je Policija Distrikta dan ranije lišila slobode. U odvojenom slučaju, ali iz skoro istih razloga, pritvor je prije sedam pravosnažno određen Stojanu Bavarčiću.

“Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti u fokusu je rada Tužilaštva i Policije Distrikta, na čemu će se prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali u postizbornom periodu”, saopćeno je izTužilaštva Brčko distrikta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad