Zenički studenti još čekaju na odgovor, najavljuju proteste ispred zgrade Vlade

Vijesti 13. okt 202009:05 > 09:23
N1 BiH

Studenti Univerziteta u Zenici još čekaju na reakciju nadležnih kada su u pitanju njihovi zahtjevi koje su predstavili tokom jučerašnjih protesta ispred zgrade Rektorata. Rukovodstvo Univerziteta im je pružilo punu podršku u borbi da imaju jednaka prava kao i studenti iz Sarajeva i Tuzle.

Nakon jučerašnjih protesta održan je sastanak predstavnika studenata s Rektoratom Univerziteta u Zenici gdje su im poručili da su slanjem svojih zahtjeva nadležnom ministarstvu i Skupštini napravili pravi korak.

“Mi smo na istoj strani i Univerzitet je uvijek gledao da probleme koje imamo zajedničk irješavamo unutar institucija”, rekao je predsjedavajući Senata UNZE Alaudin Brkić.

Danas će biti održana i vanredna sjednica Unije studenata na kojoj će biti odlučeno kako će studenti nastaviti svoju borbu, a poručili su da će, ukoliko ne bude reakcije nadležnih, proteste organizovati i ispred zgrade Vlade ZDK.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, studentu UNZE traže da im se omogući bezuslovan prelazak u narednu godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje školarine u jednakim ratama. 

Od Vlade i Skupštine ZDK traže da se po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune Zakona o visokoškolskom obrazovanju ZDK s obzirom da upisni ork traje do 30. oktobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad