Zeljković: Broj zaraženih se povećava iz nepoznatih razloga, situacija je loša

Vijesti 13. okt 202011:09 > 11:23
N1

U posljednja 24 sata na području Republike Srpske registrovano je 106 novozaraženih osoba. Jedna osoba iz Gacka je preminula od posljedica korona virusa. Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je kako je pogoršana epidemiološka situacija te da se virus u nekim lokalnim zajednicama širi iz nepoznatih razloga.

Najveći broj novozaraženih je u Gradišci – 25, slijedi Banjaluka sa 15, Prijedor – 11, zatim Zvornik – 10, Bijeljina – 9, Laktaši – 7, Foča – 6 itd. U posljednja 24 sata hospitalizovano je 18 osoba, a ukupno ih je 230.

“Epidemiološka situacija je nepovoljna i pogoršanje je primjetno. Nažalost, u određenim lokalnim zajednicama imamo, bez poznatog razloga, povećan broj slučajeva. Veći broj građana se javio sa simptomima i utvrđeno da su pozitivni.To je ono što smo očekivali s početkom jeseni. Problem je da se kroz privatna druženja i određena organizovana druženja dešavalo da se nisu poštovale nikakve preventivne mjere i samim time došlo je do novog skoka broja pozitivnih osoba u tim lokalnim zajednicma. To traje već 3-4 dana. Konkretno, odnosi se na opštinu Pale gdje je pogoršana situacija zbog druženja ili u ugostiteljim ili privatnim objektima ili organizovane sahrane gdje se nisu poštivali mjere”, rekao je Zeljković.

Upozorio je da svi oni koji imaju suh kašalj, povišenu temperaturu, curenje nosa, gubitak čula okusa ili mirisa ili čak glavobolju koja traje duže od četiri dana, trebaju se javiti porodičnom ljekaru.

“Ovo je period kada ne smijemo gubiti niti jedan dan jer klinička slika jako brzo može da se pogorša i da se brzo javi upala pluća. Pokušavamo da građani budu svjesni koliko je značajno sada nošenje maske i fizičke distance, kada imamo period virusa gripa, Covida i aerozagađenje. Maska nam daje mogućnost da budemo zaštićeni, a fizička distanca da smanjimo rizik”, kazao je Zeljković.

Ponovio je kako, bez obzira na hladno vrijeme, građani i dalje moraju pojačano prati ruke i vršiti dezinfekciju.

Za sada su zadovoljni epidemiološkom situacijom u osnovnim i srednjim školama, ali je napomenuo kako to u mnogome ovisi od epidemiološke situacije u lokalnoj zajednici.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS upozorili su da ovaj bh. entitet, po broju zaraženih, dotiže nivo koji je viši od prethodnih nivoa, a da se pogoršanje očekuje i u narednom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad