Država BiH nabavlja lijek Remdesivir

Vijesti 13. okt 202013:19 > 13:21
Ulrich Perrey / POOL / AFP

O nabavci lijeka Remdesivir za oboljele od COVIDA-19, N1 je dobio stav krovnog Ministarstva za civilne poslove koje se na državnom nivou brine i o sektoru zdravstva.

U skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH, Bosna i Hercegovina je pristupila Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera dostavivši, između ostalih, i svoje šestomjesečne potrebe za lijekom Remdesivir koji proizvodi farmaceutska kompanija Gilead Sciences.

Kako je potražnja za Remdesivirom u ovom trenutku duplo veća u odnosu na moguću proizvodnju, Evropska komisija, odnosno Generalni direktorat za bezbjednost hrane i zdravlja (DG SANTE) je u raspodjeli prema zemaljama primjenio alokacijski ključ Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti po kojem će svaka od zemalja dobiti količine u skladu sa iskazanom zadnjom sedmičnom stopom hospitalizacije.

09.oktobra 2020. godine Bosna i Hercegovina je od strane Evropske komisije obavještena da prve odobrene količine iznose 1794 viala. U toku su aktivnosti koje su odnose na potpisivanje specifičnog ugovora sa farmaceutskom kompanijom Gilead Sciences koji predstavlja glavni preduslov da Remdesivir bude isporučen“, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH za N1.

Troškove naručenog lijeka će snositi nadležne entitetske i Brčko distrikt BiH institucije dok će troškovi špedicije, skladištenja i distrubucije biti plaćeni iz budžeta Ministarstva civilnih poslova BiH.

“KCUS je u postupku nabavke Remdesivira, uz poštivanje zakonom propisane procedure za nabavke. Imamo javni poziv za 350 ampula. Za početak”, rekla je za N1 generalna direktorica KCUS-a, prof.dr. Sebija Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad