Damir Nikšić poručio SBB-u: Šta je reć'?

Vijesti 13. okt 202018:44 > 18:49
N1

Čujem da Marić (Zvonko) izjavljuje okolo kako ja uopšte nisam bitan u novoj većini tj. da, kada SBB-ov klub od četiri zastupnika uđe u novu većinu i formira novu vladu, moja ruka neće više biti osamnaesta i neće biti uopšte bitna, napisao je danas na svom Facebook profilu Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

”Ja, i….? Šta je tu novo što ja nisam znao i prije? A da, novo je to što sada to znaju svi!  Može li neko kolegi Mariću objasniti slijed događaja i činjenicu da upravo o tome govorim otprilike od kada je njegov šef počeo pregovarati o novoj koaliciji sa Nerminom Nikšićem i planirati da Marjanović i ja odradimo SBB-ov prljav posao izglasavanja nepovjerenja vladi njihovog Nenadića, da bi nas onda oni naknadno zamijenili?”, napisao je Nikšić.

Potom je dodao da ”su tu njihovu čarlamu skontali još prije mjesec dana”.

”Ali je bilo jako teško dokazati da pripremaju takvu gadost i da čitavo vrijeme tajno pregovaraju sa Nerminom Nikšićem i nekim drugima u novoj većini o tome (isto onako kako su do 17. maja pregovarali i dogovorili izdaju Šestorke). Valjalo je to iznijeti na svjetlost dana, a da ne negiraju.

Jedini način da natjeram nekog od njih da to javno prizna je bio da isprovociram najslabiju kariku i najnestabilniji element u čitavoj priči, a to je SBB. Bilo je dovoljno da povrijedim njihove sujete.  Prvi put sam javno tvrdio da SBB pregovara da bude dio nove vlade tokom Hitne sjednice (5. oktobar) kada je Marić, po svojoj zastupničkoj navici, počeo “pro bono” dijeliti dijagnoze šizofrenije meni i kolegama iz opozicije. Javno sam objasnio ko je lažov u skupštini i ko se u skupštini ponaša šizofrenično ako SBB uredno sjedi u Nenadićevoj vladi i čini skupštinsku većinu sa DF i SDA, a ja lično znam da istovremeno dogovara novu vladu i novu većinu sa nekim od šefova stranaka Četvorke.

VEZANE VIJESTI

Marić je tada bio dovoljno lucidan i sabran da kao šef kluba negira moje tvrdnje, da negira da postoje dogovori i “ko gdje s kim sjedi”. Kao što ćete čuti i vidjeti, pokušao se izvući od ove optužbe okrečući stvari na “ad hominem”, ridikulizirajući mene, trivijalizirajući moj skupštinski rad, rugajući mi se, omalovažavajući me, itd. Možda je mislio da će mi izvaditi huju i da ću zaboraviti na “bombu” od vijesti koju sam upravo izrekao na kantonalnoj televiziji i to u toku sjednice. No ja sam samo još dodatno uozbiljio svoju izjavu i poduplao tvrdnju da se SBB iza leđa SDA i vanparlamentarno dogovara da bude dio nove vlade i nove većine. Poslušajte taj odgovor nakon Marićeve replike do trenutka dok mi Čelik nije oduzeo riječ.

Nekoliko minuta kasnije sam objavio i na Facebook statusu istu tvrdnju i dodao da dok ja pregovaram u Četvorci – da SBB neće ući u pregovore. To sam učinio znajući da će se SBB upecati. Morao sam ih isprovocirati da mi dokažu suprotno, umjesto da kriju, negiraju ili umanjuju vrijednost mojih izjava (kao što je prethodno Marić to vrlo vješto i mudro radio na sjednici).

Tek nakon Facebook izjave koju su prenijeli mnogi portali, oni su krenuli frontalno i osuli paljbu po meni, da mi dokažu da sam niko i ništa, tvrdeći javno da SDP i drugi maltene jedva čekaju da ponovo “legnu s njima u krevet”, zaboravljajući protom da ih sluša i SDA s kojima su trenutno “u braku”.

Nisu mogli držati jezik za zubima i progutati moje razmetanje mojom “bitnošću” u Četvorci. Upecali su se na bućku kao somovi. (Žao mi je ali nemam boljeg i tačnijeg poređenja od ovog.) I sada je kasno.  Zahvaljujući Marićevim nekontrolisanim i preuranjenim izjavama ovih dana, sada to znaju i njegovi sadašnji koalicioni partneri iz SDA i DF-a.

Praktično su i Marić i njegov šef, misleći da me stavljaju na moje mjesto, samo javno potvrdili ono što sam i ja tvrdio na toj sjednici. 

Možda im je ušla voda u uši u petak kada su shvatili da je proces pokrenut bez ikakve konsultacije sa SBB-om i onda su požurili sa raznim izjavama. Ne znam, nisam toliko pratio. Znam samo da su s nekim od svojih izjava izletili u takav ofsajd, u duboko zaleđe SDA kojima su se iza leđa dogovarali sa Nerminom, i tako se našli u neobranom grožđu. I šta ćemo sada Mariću? Ostajete li sa SDA kako Čelik sinoć reče, ili se uvaljujete u novu većinu i pravite novu vladu da dokažete kako Damir Nikšić nije bitan?  Zna li se šta je od to dvoje? Znatel’ đe ćete? Šta je reć? Koja je dijagnoza?”, napisao je Nikšić.

Podsjećamo, osim zastupnika iz stranaka četvorke (Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija i Nezavisna bosanskohercegovačka lista), zahtjev za smjenu Vlade potpisao je Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije. On je, podsjećamo, nedavno podnio ostavke na funkcije u ovoj stranci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad