Sjednica Federalnog parlamenta počela s uputama: Azra, stavi masku!

Vijesti 14. okt 202011:01 > 11:05
N1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je s kašnjenjem od 40 minuta. Predsjedavajući ovog doma Mirsad Zaimović ne prisustvuje sjednici iz, kako su kazali, objektivnih razloga.

Na samom početku sjednice dopredsjedavajući ovog doma Mladen Bošković upozorio je poslanike da moraju nositi maske tokom trajanja sjednice, ali i van sale hotela Hills u kojoj se sjednica održava.

“Molim sve zastupnike da stave masku, ukoliko nemaju, maska vam je osigurana kod stručnih službi. Očigledno kolegica Azra me ignorira pa neće da stavi masku. Azra, stavi masku”, prozvao je Bošković.

Sjednici prisustvuje 67 zastupnika i postoji kvorum. Bošković je istako kako Zaimović nije prisutan na sjednici.

“Nismo ga pozdravili, to činimo na ovaj način, želimo mu da ne bude bolestan i da se čim prije vrati redovnim dužnostima”, rekao je Bošković.

Prekid prošle sjednice desio se uoči utvrđivanja dnevnog reda, prema kojem je po hitnom postupku predloženo razmatranje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o unutrašnjem platnom prometu, te dopune Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Izmjene i dopune Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga trebale bi se donijeti kako bi se poboljšalo unutrašnje tržište bankovnih usluga, te zbog jačanja tržišnog natjecanja u sektoru bankovnih usluga stanovništvu.

S ciljem poboljšanja transparentnosti i usporedivosti naknada pružatelja platnih usluga, uspostave Registra računa fizičkih osoba, te uvođenja instituta osnovnog računa razmatrat će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjem platnom prometu.

Također, poslanici će se izjašnjavati o predloženim zakonima o registru finansijskih izvještaja i zakona o računovodstvu i reviziji, kao i izmjeni Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Planirano je i razmatranje Nacrta Regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od deset godina od dana usvajanja, izvještaja o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu, kvartalnih izvještaja o dugu za 2019. i 2020. godinu i izvještaja o zaduženju Federacije BiH.

U toku su pitanja zastupnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad