Traži se informacija: Ko je CIK-u zabranio održavanje konferencije u Parlamentu?

Vijesti 14. okt 202012:10 > 12:25
N1

Poslanik Demokratske fronte u državnom parlamentu Dženan Đonlagić predložio je danas na sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine uvrštavanje na dnevni red tačke koja govori o zabrani Centralnoj izbornoj komisiji održavanje konferencije za medije u zdradi Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Đonlagić je zatražio zvaničnu informaciju od Kolegija Parlamenta BiH o navodima da je sekretar službe Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odbio potpisati saglasnost državnoj instituciji, Centralnoj izbornoj komisiji, na korištenje velike sale CIK-u vezano za tradicionalno održavanje izborne konferencije za medije.

Konferencija je trebala biti sutra održana od 11 do 14 sati kada zvanično počinje izborna kampanja uoči lokalnih izbora u BiH.

“Želim da dobijem zvaničnu informaciju da li je to zaista tačno da je neko ko je državni službenik u ovoj instituciji odbio dati saglasnost državnoj instituciji, u ovom slučaju CIK-u koji se na vrijeme obratio pismenim zahtjevom za ustupanjem velike sale. Ukoliko se zaista ispostvai da je to tačno, to je skandal bez presedana”, naveo je Đonlagić.

Kako je CIK naveo u dopisu Parlamentu BiH, korištenje Velike sale je neophodno jer jedino ta sala osigurava poštovanje socijalne distance i mjera bh. institucija uvedenih zbog korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad