Đonlagić: SDA i HDZ ponovo prokockali euroatlanski put BiH

Vijesti 18. jun 201510:00 > 10:01
N1

Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić bio je gost Novog dana koji je govorio o burnoj situaciji na bh. političkoj sceni.

DF je zatražio ostavku premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da bi se omogućilo formiranje nove parlamentarne većine. Premijer Novalić je izjavio da to neće učiniti. Đonlagić je prokomentarisao kako su na posljednjoj sjednici koju su imali u utorak poslali poruku da aktuelni saziv na čelu Federacije nema parlamentarnu podršku. “Važno je reći da su sve stranke u Predstavničkom domu glasale protiv dnevnog reda, protiv tačaka koje su došle kao prijedlog premijera Novalića. Jasna je poruka da premijer nema podršku u Parlamentu. Sasvim je demokratski podnijeti ostavku ako nemate parlamentarnu podršku, ostavkom bi reklasirao stanje u Federaciji i to bi bio jedan od izlaza iz ove krize. To bi otvorilo prostor da se u političkom procesu formira nova parlamentarna većina koja će predložiti sastav Vlade. Međutim, u BiH ništa nije normalno pa tako i on neće podnijeti ostavku. Evropska agenda je odličan primjer, za vašu informaciju, ministri iz DF-a nisu bili u prilici ni da vide tekst agende a očekuje se da zastupnici podržavaju taj prijedlog premijera Novalića, dok ministri Vlade Federacije iz DF-a nisu bili u prilici da učestvuju ni u izradi tog važnog dokumenta. Još jedna ilustracija, premijer Novalić od početka nije uspostavio temeljni pristup, a to je jedinstvo“, rekao je Đonlagić.

Vlada FBiH nema parlamentarnu većinu i nema podršku u Predstavničkom domu Federacije BiH, nema kapacitet da provodi očekivane reforme. Na pitanje da li Vlada uopšte može donositi odluke, kazao je: “Vlada može donositi odluke nad polovičnom većinom, tamo ima dovoljan broj ruku. Ministri DF-a su preglasavani prilikom donošenja odluka. Nisam zapamtio da je ijedan premijer to sebi dozvolio. Mislim da je premijer Novalić prekršio Pravilnik o radu. Oni su se odlučili za ovaj drugi princip preglasavanja, jači su u tom kontekstu i imamo šta imamo”.

Prilikom prijedloga o formiranju Federalne vlade u martu mjesecu, iz DF-a su rekli da je u najmanju ruku nejasan i nedefinisan, te u krajnju ruku neustavan. Na pitanje da li se od tada samo agonija produžavala i zašto se već tada nije reagovalo, rekao je: “Kad se potpisao sporazum o uspostavi koalicije na federalnom nivou, bilo je sve pobrojano. Princip je bio i depolitizacija preduzeća, a za nas je iznimno bilo važno da izvršimo depolitizaciju javnih preduzeća i da se na čelo preduzeća biraju kompetetni ljudi bez obzira na stranačku pripadnost. Onog trenutka kada je Vlada Federacije izglasala uredbu kojom se derogiraju ovi zakoni, oni su tom uredbom razvlastili i prenijeli to na Vladu Federacije, drugim riječima da stranke upravljaju tim procesom. Mi smo smatrali da je to protuzakonito i nismo mogli učestovati u onome što je nezakonito i što je depotizam“.

O tome kakvu poruku šalje naša Vlada, Đonlagić je izjavio: “Situacija nije dobra. Ono što smo sve vrijeme zagovarali, da je temeljni preduslov za napredak BiH, a to su ekonomske reforme koje su potrebne BiH, a za njih je potrebna politička stabilnost, no SDA i HDZ su ponovo prokockali nešto što je bio euroatlanski put BiH i oni su najodgovorniji za ovo stanje. DF nije želio ovako stanje, ali naprosto nismo mogli pristati na nešto što je temeljni princip, a to je vladavina prava. Na koncu, šta to DF previše traži osim da se poštuju zakonske procedure. Meni je žao što se ovo dešava, mi smo bili spremni da se uhvatimo u koštac sa ekonomskim reformama, ali nastaviti rad u Vladi čije odluke se temelje na principu preglasavanja nam nije odgovarao”.

O Stranci za BiH kojoj je ponuđeno da zamijeni DF u Vladi FBiH je kazao: “Mislim da je to očajnički potez i veoma neozbiljan, ali ako cijene da mogu na taj način formirati parlamentarnu većinu, neka idu na tu opciju. Stranka za BiH ima tri zastupnika u Parlamentu, u kantonima je također veoma mali broj i nemaju izborni legitimitet da uđu u formiranje parlamentarne većine. Ne bih se iznenadio da predsjednik Stranke za BiH završi kao resorni ministar energetike ili elektroprivrede“.