Bošnjakinja, Hrvatica i Jevrej iz Ujedinjene Srpske kritikovali CIK

Vijesti 14. okt 202016:47 > 20:12
N1

Sud Bosne i Hercegovine je zaprimio žalbu političke stranke Ujedinjena Srpska, podnesenu protiv odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o poništenju prijave za učešće na izborima, potvrđeno je za N1. O njoj bi se mogao izjasniti već danas. Dok čekaju razrješenje situacije u vezi odluke CIK BiH da partiji zabrani učešće na lokalnim izborima, javnosti se obratilo rukovodstvo Ujedinjene Srpske, ali i kandidati na listama stranke koji se ne izjašnjavaju kao Srbi.

Jasmina Peulić, kandidatkinja US iz Srpca, koja se izjasnila kao Bošnjakinja, rekla je: “Ovom odlukom su povrijeđena moja prava da budem birana na predstojećim lokalnim izborima. Već dugo živim u RS kao multietničkoj sredini bez ikakvih problema”.

Slavica Arsenović, kandidatkinja US iz Doboja, koja se izjasnila kao Hrvatica dodala je: “Video nije uvredljiv, nije prouzrokovao nikakvu neprijatnost”.

US je na press konferenciji predstavila i Jevrejina (Marko Mikeš, kandidat US iz Banjaluke) koji je naglasio:

“Kao Jevrej, kao pojedinac, nikada se nisam osjećao diskriminisan. Spot sam doživio kao umjetničko djelo pojedinca, nikada se nisam osjećao uvrijeđeno ili poniženo. Ovo apostrofiram jer mi Jevreji smo posebno osjetljivi na govor mržnje”.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjena Srpska kaže da percepcija spota ne može biti pravni meritum.

Vijeće za izborne žalbe Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donosi odluke u zakonom propisanom roku, u ovom kao i u ostalim predmetima, a Sud će imati mogućnost javnosti saopštiti odluku tek nakon što zaprimi poštanske povratnice, o uredno zaprimljenom pisanom otpravku odluke, od stranaka u postupku, rečeno nam je u Sudu BIH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad