Tadić za N1: Dodik doprinosi stabilnosti BiH

Vijesti 14. okt 202017:24 > 18:21
N1

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i lider Socijaldemokratske stranke, komentarišući u Danu uživo na N1, posjetu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a Dragana Čovića predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kazao je da bi se takav susret mogao posmatrati na nivou partijske razmjene mišljenja, jer ne radi se o državnim posjetama, već o partijskim liderima.

“Okolnosti u BiH su toliko kompleksne da svaka takva poseta gde ne idu tri predstavnika, tri etničke skupine ili oba entiteta u posete zvaničnicima u Beograd i Zagreb, izazivaju strahove”, rekao je. 

Kad prođu izbori…

BiH nije riješila pitanje granica sa Hrvatskom i Srbijom, te postoji niz neriješenih problema još iz rata, podsjetio je Tadić, a ove posjete, kazao je, više služe u domenu političkog folklora, a manje stvarne i realne politike.

“Da sam bio na mestu Vučića pozvao bih i Bakira Izetbegovića i time bismo izbegli dodatna tumačenja. Pogotovo bi to učinio zbog toga što je iz bošnjačkog dela politike bile primerdbe na odmazak samo Dodika u Zagreb. Vučić to nije uradio, jer je on čovek potpuno drugačijih vrednosti i političkog stila”, istaknuo je, dodajući da ne veruje ni da se na sastanku dogovarala podjela BiH, a ni put BiH ka EU.

“Nije tu bilo suštinskog razgovora, bili su to trenuci druženja tzv. prijateljstva jer će se to sve razdrobiti kada prođu izbori”, rekao je Tadić i dodao: 

“Što se tiče podele BiH, još jednom ću potvrditi, taj koji o tome razmišlja misli zlo i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima. To je vrlo opasna politika za celi region, opasna za ideju velike Srbije i velike Hrvatske, a ima političara koji imaju takve nakane. Ne mislim da Dodik ozbiljno razmišlja o tome kada svako malo pominje neku vrstu secesije i čini se da on napravi i kontra poruku nakon određenog perioda, kako bi napravio balans i na neki način doprinosi stabilnosti BiH”, mišljenja je Tadić. 

Smatra i da Vučić “jedno priča, drugo radi”.

“Prosto ima dve politike. I on misli da tako treba i da je moguće”, kazao je. 

Komentarišući predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, naveo je da on ima svoje verbalne iskorake koji su poznati u prošlosti.

“S druge strane, mislim da je on čovek koji će i u budućnosti raditi na ideju pomirenja i da neće ugrožavati teritorijalni integritet i celovitost BiH i zalagat će se za pomirenje svih naših naroda. To očekujem od njega i spreman sam da pomognem“, istaknuo je. 

O imenovanju dosadašnje premijerke Srbije Ane Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade, kazao je da iza njenog napretka nisu ležale sposobnosti ili brilijantni um, već njena spremnost na političku lojalnost.

“Ona je to bila. Produžena ruka Vučića i predstavlja političara koji ne pokazuje nikakvu sposobnost”, naveo je. 

Genocid u Srebrenici

Hoće li doći vrijeme da Srbija prizna neovisnost Kosova, upitao ga je voditelj N1 Zvonko Komšić. 

“Zašto bi Srbija priznala nezavisnost Kosova, postavlja se pitanje svakoga ko trezveno razmišlja, a ne bi priznala zato što ima svoje legalne interese. Svaka zemlja se bori za vlasiti teritorijalni integritet i suverenitet. Kada bi BiH se lako odrekla dela svoje teritorije, onda bi poslala signal u međunarodnu javnost da je spremna da se odrekne i drugih delova teritorije, pogotovo onih delova koje su naselje stanovništvom koje ne pripadaju dominantno većinskom narodu u BiH. Ako je to princip za Bosnu, zašto bi bio drugačiji za Srbiju ili Sloveniju. Pogledajte koliko su se Slovenija i Hrvatska mučile oko Piranskog zaliva. Nijedna zemlja se ne odriče dela teritorije svoje zemlje”, rekao je. 

Naveo je i da se “u Srebrenici desio zločin kojeg su institucije Ujedinjenih nacija okarakterisale kao genocid”.

“Institucije u Srbiji ga nikad nisu okarakterisale kao genocid. I o tome se vode diskusije, da li jeste ili nije genocid, a bio je zločin i to su prihvatili i predstavnici političkih organizacija Srbije koji su bili promoteri i huškači rata, uključujući i Vučića. Niti sam rekao da je bio genoicid, kako tvrdi Dodik u svom pismu, niti sam rekao da nije bio genocida, ali sam se borio za rezoluciju koja će osuditi to što se desilo u BiH”, istaknuo je nekadašnji predsjednik Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad