Vakcina kasni, ali "spremni smo"!

Vijesti 14. okt 202018:38 > 19:30
N1

Bosna i Hercegovina bilježi rekordan broj novozaraženih - 476 je novih slučajeva, preminulo je 11 osoba. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Posavskog.

Povećava se broj pozitivnih na korona virus u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu. U izolatoriju u Podhrastovima jutros 50 oboljelih od Covid-19, iz kriznog štaba KCUS-a poručuju.

“Ono što je vrlo značajno to je da se moramo spremiti za najgori mogući scenario i KCUS je spreman za to, ali se trebamo nadati da do njega neće nikada doći”.

Uz nadu neophodna nam je svjesnost opasnosti, oprez i poštivanje postojećih mjera, nove se ne najavljuju.

“U Zeničko-dobojskom kantonu zadnjih 10 dana bilježimo porast koji je prešao 700 aktivnih slučajeva. Ne očekujem da ćemo posebno pooštravati u smislu samih mjera, ali u smislu provedbe potreban je malo intenzivniji rad inspekcijskih službi na terenu”, zaključuje Senad Huseinagić, direktor Insitututa za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prethodna 24 sata novih 101 pozitivnih na koorona virus, iz Zapadnohercegovačkog kantona nezadovoljni provođenjem mjera u HNK-a kada je riječ o prekobrojnim svadbama koje uzrokuju nova žarišta. Pozivaju na koordinirano djelovanje, reviziju mjera i sastanak svih kriznih štabova i nadležnih ministarstava u FBiH.

“Prošlo je jako puno vremena otkad smo mi donijeli neke mjere pa mislim da bi međusektorska suradnja sa nekakvim konkretnim zaključcima za područje terena bila od konkretne koristi za sve nas”, ocjenjuje Andrea Jurić, v.d. direktorice ZZJZ Zapadno-hercegovačkog kantona.

“Mislim da su u ovom trenutku najveća opasnost upravo oni koji su dozvolili da se veliki skupovi odvijaju, da ne bi propali neki biznisi. Razumjet je i te ljude, koji se bave tim biznisom, da od nečeg trebaju preživjeti, ali tu je trebala pomoći i država”, dodaje Emil Karamatić, novinar i publicist.

U BiH kasni isporuka vakcine protiv gripe koja usložnjava opterećenost zdravstvenog sistema. Tačan datum isporuke 70.000 vakcina, koje će biti besplatne i dodatnih doza za one koji žele platiti da se vakcinišu, još uvijek se ne zna, u RS ni cijena vakcine u komercijalnoj prodaji, no i u ovom slučaju struka poručuje vakcina kasni, ali spremni smo.

“Taj imunitet poslije vakcinacije se razvije nakon nekih 15-ak dana otprilike i ono što očekujemo, što se svake godine dešava, da neki taj vrhunac širenja gripe imamo u januaru i februaru, tako da ćemo mi i kad u novembru budemo vakcinisali biti spremni za taj najveći intenzitet gripe”, kaže Jela Aćimović epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske .

Evropska Unija u sklopu medicinske pomoći BiH za borbu protiv pandemije donirala je KCUS-u dva monitora za praćenje vitalnih funkcija i dva trijažna kontejnera, čime je kompletirana isporuka 10 ovakvih kontejnera. Najavljuju se donacije i za Opću bolnicu “Abdulah Nakaš”, a sva oprema predstavlja dio donacije u vrijednosti od sedam miliona eura, koja se od marta 2020. godine isporučuje u medicinske ustanove širom zemlje.

Brojke svakodnevno rastu. Crveni alarm u BiH kada je riječ o korona virusu je upaljen. Stoga se krizni štabovi pozivaju na pripravnost, građani na odgovornost, a zdravstveni sistem na spremnost na ono što bismo u narednom periodu mogli očekivati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad