Drugi zakon, iz seta 14 prioriteta EK-a, koji nisu podržali HDZ i SNSD

Vijesti 14. okt 202018:49 > 19:26
N1

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na narednoj sjednici će, u drugom krugu glasanja, dati konačni stav o, između ostalog, izmjenama Izbornog zakona koje je predložio zastupnik Saša Magazinović, a koje zabranjuju izabranim zvaničnicima da uporedo obnašaju više funckija. Tokom dana žustra rasprava vodila se oko Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa. Nakon današnje sjednice nisu usvojeni brojni amandmani. Kakva će sudbina ovog zakonskog rješenja biti, također će biti poznato na narednoj sjednici.

Prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je u parlamentarnu proceduru uputila opozicija, potpuno je obesmišljen s 22 amandmana zastupnika HDZ-a i SNSD-a. Ako amandmani dobiju podršku – onda Zakon neće biti u skladu s evropskim standardima, upozorenje je opozicije.

“Mi nemamo namjeru da podržimo ovakav Zakon koji je sa ovim amandmanima osakaćen i rekao bih ozakonjen je sukob interesa ono protiv čega smo se borili i što smo samtrali da je potrebno da bude promijenjeno. Sada je to, rekao bih, još čvršće ugrađeno”, tvrdi Mirko Šarović, zastupnik SDS u ZD PSBiH.

Amandmani bi i dalje omogućavali nosiocima funkcija da budu na čelu fondacija, udruženja koja se finansiraju iz budžeta. Javni funkcioneri mogli bi i dalje biti članovi upravnih i nadzornih odbora. A komisija koja bi određivala da li je neko u sukobu interesa, ne bi bila sačinjena od nezavisnih pravnika izabranih putem konkursa, kako je u prvobitnom prijedlogu Zakona predviđeno, nego bi političari nastavili odlučivati o tome. U HDZ-u ipak imaju objašnjenje amandmanskog djelovanja.

“Slobodno oprostite na izrazu, mogu reći da je to jedan sklepan zakon. Mi kao netko ko je zainteresiran uistinu da u ovoj zemlji donese Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji bi trebao da uistinu bude prema svima jednak, da sprječava sukob interesa u javnim i privatnim djelovanjima, nije ono što danas imamo”, smatra Borjana Krišto, članica Kolegija ZD PSBiH (HDZ).

“I nije samo stvar donijeti zakon, stvar je kako provoditi zakon. Suština bi nam valjda trebala da bude da imamo rješenje koje je provedivo. Oni su u ovom prijedlogu zakona potpuno poremetili horizontalnu strukturu i podjelu nadležnosti po stubovima pravosuđe, izvršna, zakonodavna vlast”, dodaje Snježana Novaković Bursać, zastupnica SNSD-a u PS BiH.

O još jednom Zakonu iz seta 14 preporuka Evropske komisije, koji je neophodno uskladiti s evropskim standardima, radi dobijanja kandidatskog statusa, Zakonu o javnim nabavkama, nije ni raspravljano. Klub DF-a je ranije uputio prijedlog u proceduru, no dva puta nije dobio podršku Ustavno-pravne komisije. SNSD i HDZ su glasali protiv. Stoga se Zastupnički dom nije odlučio za opširniju raspravu.

“Moje iskustvo da poslije ove dvije sjednice Ustavno-pravne komisije me navodi na sljedeći zaključak: SNSD i HDZ u javnosti deklarativno se zalažu za evropski put BiH pa čak i u ovim regionalnim tzv. večerama u okruženju, prvo Zagrebu pa Beogradu, međutim u praksi oni zapravo zasustavljaju put BiH ka EU”, ocjenjuje Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u PS BiH .

Većina u Parlamentu tvrdi, kako čekaju da reformske zakone u proceduru uputi Vijeće ministara, a ne opozicioni zastupnici. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o javnim nabavkama, te Zakon o VSTV-u dio su evropskih prioriteta. A pojedini bh. političari obećali su do ljeta naredne godine kandidatski status. No, u praksi to ne djeluje baš jednostavno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad