"Brata strijeljali Škrpioni, on i dijete prijavljeni da glasaju iz Bajine Bašte"

Vijesti 15. okt 202012:58 > 13:01
N1

Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice, za N1 je govorio o nizu nepravilnosti i nezakonitih radnji koja se dešavaju u Srebrenici i okolini uoči lokalnih izbora 2020. godine. Tabaković je kazao da su zabilježeni i prijavljeni slučajevi gdje su mrtvi ljudi, koji su umrli u Srbiji, prijavljeni da glasaju putem pošte. Rekao je da je evidentiran slučaj brata čovjeka koji je prijavljen za glasanje iz Bajine Bašte, a za njega se zna da su ga ubili pripadnici jedinice Škorpioni.

“Mi imamo situaciju da je izborni inžinjering u Srebrenici već 10 godina, a dio njega su pripadnici MUP-a RS, ministarstava i Vlade, institucije susjedne države. Tome se može stati u kraj. Dio administracije CIK-a je krao i radio mimo zakona kada su upitanju prijave obrazaca iz dijaspore”, rekao je Tabaković.

“Po istom osonovu se prijave muž i žena, izbjeglice. CIK je prihvatio za jedno, a za drugo odbio. Za mnoge su uvažili žalbe, a one koje su namjerno skinuli – odbijena im je prijava. Učinjena je nepravda”, izjavio je.

Rekao je da su mnogi na biračkom spisku umrli, a žive navodno u Srbiji i glasaju putem pošte.

“I da, imamo situaciju da 60 posto biračkog tijela u Srebrenici je iz Srbije. Ne žive u Srebrenici, odselili su se prije rata”, rekao je.

“Osobe koje umru u Srbiji nemaju veze sa Srebrenicom. Tamo se upisuju. Ovjerena im je prijava, a pomrli u Srbiji. To ne može riješiti CIK, nego dvije države”, izjavio je sagovornik Borisa Breze.

VEZANE VIJESTI

Također, na rezultat izbora u Srebrenici može utjecati i sporost slanja pošte, za glasanje putem pošte – istakao je.

“Utvrdili smo nepravilnosti, dostavili dokaze i CIK-u i SIPA-i i Tužilaštvu. Istražitelji su odradili svoj dio posla, ali bojimo se da će to završiti u ladici, da neće biti kazne. Ovdje se svodi na teret dokazivanja na osobi koja je zloupotrebljena”, naveo je Tabaković.

“Imamo slučaj – brata mu strijeljali Škrpioni, a on i dijete prijavljeni da glasaju iz Bajine Bašte. Imamo tračak nade da će oni za koje postoje dokazi – biti sankcionisani”, kazao je.

Komentarisao je Tabaković nove nacionalističke provokacije u ovom bh. gradu. Za njega to nije ništa novo.

“To je praksa. Srpska pravoslavna crkva i nacionalisti organizuju litije. Hodanje po Srebrenici koje nema veze sa pravoslavljem, to se dešava u porti crkve. Sjedio sam u gradu, slušam sam te pjesme. Neka ljudi pjevaju, ali kada se ponapijaju – krenu sa šovinističkim pjesmama, ‘ne volim te Alija, zato što si balija’. SPC treba biti odgovorna. Drugi neka se postide, doći će vrijeme kada će se postidjeti”, poruka je Alije Tabakovića. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad