Viši sud u Beogradu osudio Srbina zbog ubistva ratnog zarobljenika u BiH

Vijesti 15. okt. 202016:08 > 16:09
Podijeli:
Izvor: BIRN BiH

Pripadnik srpske paravojne formacije Nebojša Stojanović osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na osam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Kožuhe kod Doboja u Bosni i Hercegovini u maju 1992. godine.

“Imajući u vidu iskaze dva direktna svjedoka događaja i posredne iskaze drugih svjedoka, Sud je bez sumnje utvrdio da je Stojanović počinio zločin za koji je optužen”, rekla je sudija Vera Vukotić.

Prema optužnici, srpske snage zarobile su 21-godišnjeg Ivana Sivrića, pripadnika 102. odžačke brigade HVO-a, koji je potom zatvoren u krugu fabrike “Energoinvest” u selu Kožuhe.

Potom je Stojanović, poznat i kao “Neša Četnik”, odveo Sivrića u mjesto zvano Đelovačke Bare, u blizini rijeke Bosne.

Tamo je već bila iskopana grobnica i Stojanović je ispalio nekoliko hitaca u Sivrića.

Stojanović se izjasnio da nije kriv za ovaj zločin.

On je naveo da je prvo otišao da ratuje kao dobrovoljac u Vukovaru, koji su u novembru 1991. zauzele Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne formacije, a zatim je u maju 1992. otišao da se bori u BiH.

Kazao je da je komandant njegove jedinice bio Saša Radak, poznat i kao “Cetinje”. Radak je 2017. godine u Beogradu osuđen zbog učešća u masakru na farmi Ovčara nakon pada Vukovara.

Stojanović je rekao da je u vrijeme zločina navedenog u optužnici bio u selu Kožuhe i da je tamo bilo ratnih zarobljenika HVO-a.

Ipak, dodao je da nikada nije imao kontakt ni sa jednim zatvorenikom. Dodao je da bi on mogao da bude žrtva pogrešne identifikacije, jer je postojao još jedan čovjek koji je ličio na njega i koji je imao karakterističnu frizuru.

Naime, neki svjedoci su rekli da je on imao “čiroki” frizuru.

Stanovnik Kožuha Miroslav Marković je svjedočio da su on, Stojanović i treća osoba odvezli Sivrića automobilom do mjesta gdje je grobnica prethodno iskopana. Prema Markoviću, Stojanović je jedini pucao u žrtvu.

U selu Kožuhe je 1998. godine izvršena ekshumacija, kada je i potvrđeno da se radi o Sivriću.

Ovo je prvostepena presuda i na nju se može uložiti žalba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad