Tužilaštvo: Formirani predmet o izbornim prevarama

Vijesti 15. okt 202016:19 > 16:22
N1

Tužilaštvo BiH formiralo je predmete po prijavama Centralne izborne komisije /CIK/ BiH koje se odnose na izborne prevare, prije svega, na registraciju birača iz inostranstva, rekao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

“Nakon što analiziraju dostavljene prijave, postupajući tužioci donijeće odluku o nadležnosti u svakom pojedinačnom predmetu, te će biti procesuirani predmeti u kojima se utvrdi nadležnost Tužilaštva BiH, a ostali će biti proslijeđeni nadležnim tužilaštvima”, rekao je Grubešić.

On kaže da nisu tačne tvrdnje da se Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležnim u vezi sa izbornim prevarama.

“Nije tačno da smo se proglasili nenadležnim. To je konstruisana interpretacija našeg odgovora na neka medijska pitanja”, rekao je Grubešić.

On je dodao da su u odgovorima Tužilaštva BiH jasno istakli da postoji nadležnost pravosudnih institucija na entitetskom i nivou BiH, kao i na nivou Brčko disitrikta u ovoj oblasti, jer je tako uređeno važećim zakonima u BiH.

“Ovi predmeti će biti prioritet u radu Tužilaštva BiH”, rekao je Grubešić i naveo da je Tužilaštvo BiH u proteklih nekoliko mjeseci podiglo tri optužnice iz ove oblasti, a u jednom predmetu zatražilo i određivanje mjere pritvora, jer je osumnjičeni prekršio mjere zabrane.

S ciljem što efikasnijeg rada na ovim predmetima, kaže Grubešić, u Tužilaštvu BiH, Agenciji za istrage i zaštite BiH i CIK-u određene su osobe kao kontakt tačke za saradnju u ovoj oblasti.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar rekao je da je prije dva dana dobio informaciju da je navodno po prijavama CIK-a formirano desetak predmeta u Tužilaštvu BiH.

“Prvi put smo od Tužilaštva BiH saopštenjem saznali da oni sebe smatraju nenadležnim, iako je registracija birača iz inostranstva pitanje međunarodnog kriminala”, rekao je Bakalar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad