Milijardu i po maraka "na čekanju"

Vijesti 16. okt 202017:19 > 19:21
N1

Domaće vlasti morat će sačekati da prođu lokalni izbori kako bi započeli pregovore o novom kreditu MMF-a od milijardu maraka. To neće biti problem, kažu u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, dok istovremeno MMF pogoršava svoju prognozu za bh. ekonomiju. I Evropska unija poručuje kako će isplatiti 250 miliona eura BiH, ali prije toga traže izmjene Zakona o VSTV-u.

MMF, Europska unija iz više fondova. Stotine miliona eura smiješi se bh. vlastima. A euri će biti nasušna potreba, jer se prognoze sve pesismističnije. MMF procjenjuje da će domaća ekonomija na kraju godine potonuti 6,5 posto, u odnosu na optimističniju procjenu od samo nekoliko mjeseci ranije.

No, BiH iščekuje isplatu iz Brisela, u okviru makrofinancijske pomoći za BiH u iznosu od 250 miliona eura. Ali, taj novac je uvjetovan.

“Uvjet za makroekonomsku pomoć su izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH. Uvjetovali smo isplatu makroekonomske pomoći za BiH. Kao što znate EU je u ovom teškom trenutku odobrila 250 miliona eura za BiH, ali moramo vidjeti napredak u vladavini prava”, tvrdi Johan Sattler, šef Delegacija EU u BiH.

Službeno Sarajevo se osiguralo i na drugoj strani, te iščekuje nove pregovore o zaduženju prema MMF-u. Pregovori će početi nakon lokalnih izbora, što nije problematično za Zorana Tegeltiju.

“Ukoliko započnemo do 15. ili poslije 15. novembra i i pregovori budu uspješni, cijeli proces može biti okončan do kraja 2020. godine”, smatra Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

“Ni MMF, ni EU ni Svjetska banka, niko nema nikakve druge uvjete osim da se vratimo reformskim procesima, među kojima je i pravosuđe na državnom nivou“, ističe Fadil Novalić, premijer FBiH.

Novi krediti mogli bi značiti i nove uvjete, i konačno posezanje za reformom javne uprave. Veća kontrola utroška kredita je neophodna, upozorava ekonomista Zoran Pavlović.

“Ova sredstva koja dobiva BiH jako dobro popunjavaju budžetske rupe, a nimalo se ne koriste za oživljavanje privredne aktivnosti”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista

Dok se čekaju novi krediti, entitetske vlade moraju gasiti požare. Vlada Federacije tako je odlučila odobriti 90 miliona maraka zapomoć privredi.

“30 miliona ide za turizam, 30 miliona izvoznicima, 10 milionaza poljoprivredu, i 20 miliona za promet”, dodaje Novalić.

Novalić očekuje smanjenje broja nezaposlenih, a na kraju godine bi ih moglo biti 13 hiljada više u odnosu na lani. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad