Inovacije gorskog spašavanja iz BiH predstavljene svijetu

Vijesti 18. okt 202014:52 > 14:54
GSSuBiH / Fena

Na ovogodišnjoj virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Četveročlani tim Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić, pripremio je ovogodišnje predstavljanje niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u BiH.

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su softverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage.

Također, inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. GSSuBiH razvio je poseban sustav edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.

Ovo je još jedan dokaz da Savez gorskih službi spašavanja svojim neprekidnim radom i rezultatima prati razvoj gorskog spašavanja i aktivno sudjeluje u njemu.

Gorske službe spašavanja u protekle dvije godine izvele su 199 kompleksnih operacija spašavanja na kopnu, na vodi, pod vodom i pod zemljom i spasile preko stotinu života. Na osiguranjima skijališta i događaja imali su više od pet stotina intervencija i sa više od 600 pripadnika najjača su operativna snaga zaštite i spašavanja u BiH, saopćio je GSS u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad