Trbuhom za kruhom: Na ljeto novi val iseljavanja mladih

Vijesti 18. jun 201518:07 > 19:03
N1

Njemačka će od 1. jula u potpunosti liberalizirati tržište za hrvatske radnike, a svoju priliku vide i brojni državljani BiH.

 Dolaskom u Tomislavgrad ekipa N1 zatekla je poluprazne ulice. Tek poneka mlada osoba pije popodnevnu kafu. Put vodi do autobuske stanice – mjesta sa kojeg autobusi mnoge odvode iz ovog grada. Ivan Ćavar, vlasnik kafića na stanici priča nam kako svakodnevno vidi sugrađane koji odlaze u Evropsku uniju, mahom u Njemačku.

“Njemačka je liberalizirala to tržište rada, prošlu godinu su išli na neke privremene dozvole, sada od 1.jula ukidaju se radne dozvole tako da nikakve službene stvari ne sprečavaju ljude da idu, tako da će to postati egzodus”, smatra Ćavar.

Nedaleko od autobuske stanice je i spomenik gasterbajterima. Simbolično na njemu je prikazan muškarac kojeg grle djeca i uplakana supruga. To je bila slika 60 i 70-ih godina ovdje u Tomislavgradu. Iz ovog malog gradića danas odlaze kompletne porodice, u potrazi za nekim boljim životom.

Na taj put sprema se i 18-godišnji Miroslav Perković. Roditelji i brat su mu već otišli. Iza sebe su ostavili vulkanizersku radnju staru 22 godine. Danas je zatvorena. Miroslav kaže nemoguće je opstati i raditi ovdje. Odlazak će od 1. jula biti još jednostavniji.

“Lakše je pogotovo državljanima Hrvatske, zato što je Hrvatska u EU, lakše se dobija posao. Tu vidim svoju priliku jer imam i hrvatsko državljanstvo”, dodaje Perković.

Tržište se od 1. jula otvara čak i za nekvalifikovane radnike. Na birou za zapošljavanje u Tomislavgradu kažu da već imaju najave povećanog odlaska, najviš građevinskih radnika, bravara, ugostitelja. Samo u prošloj godini sa njihove evidencije skinuto ih je preko 300.

“Broj će se sigurno udvostručiti ako ne i utrostručiti. Mladi ljudi ovdje dugo godina su bez stalnog radnog odnosa, oni imaju rad, ali bez evidentiranog radnog staža. Oni koji imaju dobro radno iskustvo i praksu ovdje za njih se čuje čak i u Njemačkoj”, kaže Stanka Krakan iz Biro za zapošljavanje Tomislavgrad.

Većina njih ipak nigdje nije evidentirana. Najveći broj odlazi kod porodice, ili prijatelja i to mahom u Minhen. Mještani kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci iz Tomislavgrada otišlo preko hiljadu ljudi, a egzodus očekuju tek na ljeto.