Koliko stranka ili kandidat smije potrošiti novca po biraču

Vijesti 19. okt 202017:40 > 17:41
N1

Koliko će stranke, pokreti, nezavisni kandidati potrošiti novca za predizborne aktivnosti - Centralna izborna komisija će znati tek početkom naredne godine, do kada su svi obavezni predati izvještaje. No, da će iznosi biti milionski - nema nikakve sumnje. I pored činjenice da je pandemija opustošila bh. privredu, lica s plakata evidentno je da se nisu odrekla budžetskog novca predviđenog za predizborne aktivnosti.

Neki će ga, što je već u prvim danima kampanje slučaj – iskoristiti i za organizaciju skupova kojim, uz što troše novac građana – istima i ugrožavaju zdravlje.

Članarine, prilozi fizičkih i privatnih lica, no u najvećoj mjeri budžeti – izvori su iz kojih stranke, pokreti, kandidati crpe novac. No, tokom kampanje, očito nekim – nije dovoljno.

“Pa ne znam iskreno, mislim da Izborni zakon BiH je odredio koliko se novca smije potrošiti moram reći da ga nemamo dovoljno, da nam fali, nemamo sigurno ni blizu od onoga koliko je CIK odredila da se može potrošiti po jednom glasaču”, kaže Semir Efendić, kandidat SDA za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.

A Izborni zakon BiH kaže:

“Nijedna politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat, ne smiju za potrebe izborne kampanje potrošiti više od jedne (1) konvertibilne marke po biraču u svakom izbornom krugu, prema broju birača koji je objavila Izborna komisija Bosne i Hercegovine”.

Što bi značilo da, primjera radi, SDA u Općini Novi Grad Sarajevo – ne bi trebala potrošiti više od nekih 100 hiljada maraka – koliko otprilike ima aktivnog glasačkog tijela. Ipak, niko sa sigurnošću ne može znati koliko se novca troši na predizborne kampanje, s obzirom na to da je mnoštvo nepravilnosti i rupa u zakonima.

“A posebno se to vidi kod predizbornih skupova političkih stranaka i kada pogledate šta su oni prijavili kao trošak organizacije ispada da je u prosjeku jedan skup oko dvije hiljade maraka, što je apsolutno nemoguće jer na velikom broju tih predizbornih skupova imate i nekakve prateće elemente, koji se odnose i na umjetničke sadržaje, koncerte, hranu, piće, zakup dvorane”, ističe Ivana Korajlić, Transparency International BiH.

Iznos koji stranka ili politički pojedinac može dobiti od jednog fizičkog lica kao donaciju je shodno Zakonu o finansiranju političkih stranaka – do 10 hiljada maraka. No, dešava se i sljedeće:

“I ja recimo sad da sam predstavnik neke političke stranke mogu dobiti 20 hiljada maraka od nekoga, a na račun uplatiti samo tri hiljade ili onoliko koliko je to dozvoljeno Zakonom, a ostatak ostaviti u gotovini za finansiranje različitih aktivnosti”, poentira Korajlić.

Centralna izborna komisija će uvide u troškove imati tek početkom naredne godine. No, to, kako tvrde mnogi koji prate izborni proces, neće biti stvarno stanje. Iznos koji su političari potrošili za predizbornu kampanju – biće mnogo veći nego oni to prijave. Izbori ili ne – političke stranke na godišnjem nivou raspolažu s više od 20 miliona maraka, prema podacima Centralne izborne komisije.

“Ukupan prihod političkih stranaka u 2018. godini bio je 27 miliona 300 hiljada maraka, od čega je 73,5 posto iz budžeta.
Ukupan prihod političkih stranaka u 2019. godini bio je 22 miliona 764 hiljade maraka, od čega 81 posto iz budžeta”.

Uprkos ekonomskoj krizi usljed posljedica korona virusa – političke stranke, niti kandidati ne odriču se svog udjela za kampanju iz budžeta na različitim nivoima. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su naredbama kriznih štabova zabranjeni veliki skupovi. No, neki se ipak odlučuju da ih ne održavaju.

“Ne idite ni na bilo čije predizborne skupove. Nemoguće je nekoga ubijediti za tih pola sata, sat vremena koliko traju skupovi. Kako god se moja odluka odrazi, ja ću biti sretan da ne donesem koronu građanima i porodici”, poručuje Fuad Kasumović, nezavisni kandidat.

Iskorištavanje javnih funkcija za predizborne aktivnosti, uzimanje novca od privatnih i pravnih lica u znatno većim iznosima od propisanih, lažno prikazivanje podataka o utrošku novca – i mnoge druge nepravilnosti godinama bilježe različite organizacije koje prate izborne procese i prijavljuju nadležnima – no tužilaštva i dalje ne raguju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad