60 sekundi o koroni: Kako pušenje povećava rizik od obolijevanja od COVID-a 19?

Vijesti 21. okt 202010:37 > 10:42
BHAAAS

Koji su to studiji koji pokazuju da pušenje duhana i elektronskih cigareta povećava mogućnost obolijevanja od COVID-a 19, za serijal “60 sekundi o koroni” objašnjava dr. Eldina Nizamić.

Možda se pitate postoji li još nešto što možete učiniti da biste se zaštitili od virusa COVID-a 19, osim održavanja fizičke distance, pranja ruku i korištenja maske.

Važan korak da izbjegnete najozbiljnije simptome ove bolesti je da prestanete koristiti duhan i elektronske cigarete. Znamo da udisanje nadražujućih supstanci, poput duhanskog dima i isparavanja elektronskih cigareta, loše utiče na mehanizam čišćenja pluća i šteti imunološkom sistemu, tako što dovodi do hronične upale u disajnim putevima. Naučna istraživanja su pokazala da pušači imaju 2,4 puta veću vjerovatnoću da dobiju teže oblik COVID-a 19 u odnosu na one koji ne puše.

Bitno je naglasiti da elektronske cigarete i ostali elektronski sistemi koji se trenutno reklamiraju i nude, pogotovo mladima, a kao alternativa pušenju, nisu manje štetni. Oni sadrže nikotin i ostale toksine štetne za korisnike i ljude u njihovoj neposrednoj blizini.

Studije su pokazale da mladi ljudi koji koriste elektronske cigarete imaju pet puta veću vjerovatnoću da obole od COVID-a 19. S obzirom da je vrijeme pandemije, prava je prilika da pušači naprave taj značajan korak i prestanu pušiti.

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

Serijal podržava Vlada Švicarske. Sadržaj publikacije, kao i nalazi prikazani u njoj, ne odražavaju nužno stavove Vlade Švicarske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad