VSTS sutra o izboru glavnog tužioca FBiH: Čampara novi glavni tužilac ili ne?

Vijesti 22. okt 202013:46 > 13:51
N1

‌Sutra je na dnevnom redu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta izbor glavnog tužioca Federacije Bosne i Hercegovine. Izbor koji se čeka dvije godine.

‌Za glavnog tužioca FBiH, saznaje N1, u utrci su Dubravko Čampara iz reda Ostalih, Saša Sarajlić iz reda Srba i Munib Halilović iz reda Bošnjaka. Kako nezvanično saznajemo Dubavko Čampara, brat Aljoše Čampare, bivšeg visokog funkcionera SDA, spominje se kao kandidat sa najviše šanse i kod predsjednika VSTS Milana Tegeltije.

Tegeltija nije “imao vremena” govoriti za N1 o predstojećem izboru prvog čovjeka Tužilaštva FBiH na sutrašnjoj sjednici.

Kontaktirali smo Dubravka Čamparu. U kratkom razgovoru Čampara je za N1 kazao:

Nemam komentar na to. To je konkurs još iz 2018. godine, objavljen istovremeno za glavnog tužioca BiH i glavnog tužioca FBiH. Prijavio sam se tada na obje funkcije”, kazao je Čampara za N1.

Poznato je da je izborom Gordane Tadić ispao iz utrke za glavnog državnog tužioca.

Zanimljivo je da se dvije godine čekaju intervjui za glavnog federalnog tužioca, a mogli su biti raspisivanjem konkursa odmah 2018. godine kada je tadašnji prvi čovjek Federalnog tužilaštva Zdravko Knežević otišao u penziju, a od tada je vršilac dužnosti Tihomir Jurko, Kneževićev zamjenik.

Intervjui su obavljeni tek prije nekoliko dana.

Šta se čekalo?

Na konkurs se prijavilo sedam kandidata, neki su odustali zbog unaprijed izgubljene bitke jer su morale biti zadovoljene odredbe Ustava FBiH gdje je svaki od konstitutivnih naroda mogao popuniti maksimalno dvije funkcije. Bošnjaci su već imali dvije: premijera FBiH i predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, Hrvati dvije: u Ustavnom sudu i Domu naroda Federalnog parlamenta, Srbi samo u Vrhovnom sudu.

Kako N1 saznaje na intervjuu krajem prošle sedmice isto su rangirani Dubravko Čampara i Munib Halilović koji je, faktički, već unaprijed ‘isključen’ iz utrke jer je Bošnjak. Tako da u utrci ostaju Sarajlić i Čampara. No, Sarajlić je, prema našim saznanjima, najlošije prošao na intervjuu.

Da li, sticajem okolnosti, Dubravko Čampara ostaje kao broj 1 ?

Dodatni kriterij koji mu daje ‘vjetar u leđa’ osim, prema nekim tvrdnjama, Tegeltije, ali i dugogodišnje ‘političke pozadine’ jeste i stavka iz Ustava koja kaže da ‘ukoliko neko iz reda konstitutivnih naroda nije zadovoljio, može se u skladu sa Ustavom birati neko iz reda Ostalih.’

Ali, tu nije kraj.

U Federalnom tužilaštvu se, saznaje N1, zaista spominje kao novi šef Dubravko Čampara. Ali i to da će konkurs biti poništen ili odgođen.

“S obzirom da je premijer FBiH u tehničkom mandatu, trenutni izbor tužioca ne bi bio fer i korektan”, tvrde nam u Federalnom tužilaštvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad