Tenzije između Trnova i Istočne Ilidže zbog otpada iz Federacije

N1

Ekološka katastrofa ili predizborni rat na deponiji u Krupačkim stijenama. SDS-ov kadar iz Istočne Ilidže poručuje kako prijeti ekološka katastrofa, a iz SNSD-a Trnovo odgovaraju kako su samo nastavili praksu SDS-ovih funkcionera.

Trnovska deponija “Krupačke stijene” više brine stanovnike Istočne Ilidže, s obzirom na to da je bliža naseljima u ovoj opštini.

Načelnik Istočne Ilidže, SDS-ovac Marinko Božović kaže svakodnevno pristižu prijave, deponija gori, otpad se odlaže nakon radnog vremena, a špekuliše se da kamioni dovoze i medicinski otpad.

“Zašto se nekim komunalnim preduzećima čak iz Hercegovine isplati da dovoze smeće na ovu deponiju, a ne voze to smeće na druge deponije. Odgovor je prost, vrlo jednostavan, a to je zato što je FBiH ovo pitanje rješila mnogo uspješnije nego što je to uradila RS. Mi imamo pred vratima deponiju, nama prijeti ekološkla katastrofa”, tvrdi Božović.

N1

Upravo se mostarska Alba pominje kao preduzeće koje deponuje medicinski otpad. Iz Albe poručuju, odlažu komunalni otpad i to u toku radnog vremena.

Na teren je juće izašla i inspekcija. U zapisniku, u koji je N1 imala uvid, piše da na licu mjesta nema medicinskog otpada – lijekova, šprica i drugo.

“Ja sam ovdje direktor od prije godinu dana. Komunalno preduzeće Alba dovozi otpad iz Mostara na našu deponiju, ali to je komunalni otpad i nema nikakvog drugog otpada koji primamo od njih ili iz Federacije. Mi smo samo nastavili da poslujemo sa tim preduzećima koja su poslovala sa deponijom kada je njome gazdovalo komunalno preduzeće “Rad””, navodi Aleksandar Golijanin, direktor JKP “Trnovo”.

Deponija je formirana ‘97 godine, a sadašnji načelnik Trnova, inače SNSD-ov kadar Dragomir Gagović, kaže i tada se tome protivio. Glavni razlog je blizina rijeke Željeznice.

“Slabo se pristupilo izradama mjera koje su bile neophodne da to bude po standardima, a nije se našlo rješenje za regionalnu deponiju. Ja ga ne vidim. Ta deponija ima dozvolu još nepunu godinu i ne znam njenu sudbinu”, kaže Gagović.

N1

Na deponiju u Krupcu prevashodno se prikuplja otpad sa tri opštine Istočnog Sarajeva – Trnova, Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

Osim toga, moguće je po komercijalnim uslovima deponovati otpad pa se na ovim gomilama nalazi i otpad JP “Komunalno” iz Breze, mostrarske Albe, ali i Aide Commerce sa Ilidže. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad