Detalji ročišta: "Ja njima nisam manipulirao, ja sam njih ohrabrivao"

Vijesti 22. okt 202017:03 > 17:22
Faktor.ba

U Kantonalnom sudu u Sarajevu, pred sudijom za prethodni postupak Sanelom Rondić održano je ročište za određivanje pritvora Almiru Čehajiću Batku po prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo, koje Čehajića sumnjiči za zloupotrebu položaja i pranje novca, pritvor je zatražilo zbog opasnosti da bi on boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Tužiteljica Ena Bahtijarević – Alagić nije posebno obrazlagala prijedolog, kazavši kratko da ostaju pri pisanom prijedlogu za pritvor, piše Faktor.ba.

Tome se usprotivio Čehajićev branilac Omar Mehmedbašić, koji je, između ostalog, kazao da njegov branjenik ne misli nigdje bježati, da je Tužilaštvo svjedoke, odnosno oštećene već saslušalo, te da on “nema šta na njih utjecati”.

Tužilaštvo tražilo isključenje javnosti

“Kada je u pitanju opasnost od ponavljanja djela, po toj tački pritvor se traži za višestruke povratnike. Moj branjenik je osoba koja nikad nije bila u sukobu sa zakonom. On je poznata ličnost, koja predstavlja duh nekadašnjeg Sarajeva, ostao je još samo on i Kike Budalike. Zato tražim da se pusti da se brani sa slobode ili da mu se evntualno odredi kućni pritvor” kazao je, između ostalog, Mehmedbašić.

Mehmedbašić je slično kazao i novinarima uoči ročišta na holu, kazavši da je “ostalo još samo da se uhapsi Kike Budalike, jer je u jednom džepu bilo više boba nego u drugom”.

Inače, na početku ročišta sutkinja Rondić je kazala da je Tužilaštvo tražilo da se isključi javnost, ali su se Čehajić i njegov branilac tome usprotivili, kazavši da je njima stalo da se čuje i druga strana priče.

Sud je na kraju odbio ovaj prijedlog Tužilaštva, uz napomenu da se ne iznose identiteti osoba i dijagnoze, koje se spominju u prijedlogu.

VEZANE VIJESTI

Mehmedbašić je napomenuo i da se u ovom slučaju ne radi o djeci, nego o starijim osobama, i to o ljudima, većini njih, kojima su urađene operacije putem programa Otvorene mreže.

“Urađeno je 77 transplantacija, zašto Tužilaštvo nije saslušalo i ostalih 70 pacijenata nego samo ovih sedam koji su prijavili. Na kraju krajeva, ovo bi morao biti parnični, a ne krivični postupak između Batka i oštećenih”, kazao je Mehmedbašić.

Dodao je da je njegov branjenik “dobio šećer od dugogodišnje brige za te ljude, a oni sada žele novcem od donacija kupovati stanove i automobile”.

“Od ovog momenta možemo kazati da je Otvorena mreža propala, šta će sada biti s ljudima koji čekaju na liječenje. Evo prije ročišta me kontaktirao jedan oštećeni, kaže hoće da se nagodimo. Naravno, prekinuo sam razgovor”,  rekao je Mehmedbašić.

Sam Čehajić je kazao da je Otvorena mreža, koju vodi od 2009. godine, spasila 595 ljudi te da je, kako smatra, “Tužilaštvo obmanuto”.

Kazao je i da jeste davao prioritete za liječenje pojedinim osobama, a da je putem Otvorene mreže skupljeno više od milion KM uz postojanje pravno valjanih ugovori čija je ukupna vrijednost veća od milijardu KM.

Batko: “Ja nigdje ne bježim”

“Skupili smo više od milion i 600.000 maraka za liječenje. Ovdje nema ništa inkriminirajuće. Dobili smo saglasnost oba entiteta i Brčko Distrikta za obavljanje transplatacija preko Francuske. Moja kuća, stan, automobil nema ništa inkriminirajuće. Radili smo transparentno. Što se tiče kredita, radi se revolvingu, dakle digao sam kredit i platio jednoj ženi liječenje, ali kada je stigao prikupljeni novac automatski je to vraćeno. Tužiteljica bi morala znati šta je revolving, ako se već bavi poslom kojim se bavi. Ja nisam vlasnik ničega, niti firme niti udruženja, niti sam bogati manipulator. Bila je situacija s tim čovjekom koji je želio da mu njegova supruga bude donor. To nije bilo moguće jer bi se njen život doveo u pitanje i zbog toga sam prijavljen. Tačno je da je jedna osoba od 2013. čekala na transplataciju, ali tako su ljekari odlučili. Ja njima nisam manipulirao, ja sam njih ohrabrivao”, kazao je vidno uznemireni Čehajić.

Istaknuo je kako je spreman u svako doba da se odazove sudu i tužilaštvu, “ako treba i u tri sata po noći”, te da je “spreman umrijeti kako bi dokazao istinu”.

“Ja nigdje je ne bježim i spreman sam da branim svoju čast. Za 58 godina života nikad ovako nešto nisam doživio”,  kazao je Čehajić.