Buran razvod dvodecenijske koalicije

Vijesti 22. okt 202018:02 > 19:21
N1

Nakon sedam dana trzavica, smjena, optužbi za kriminal, reket, napuštanja vladajuće koalicije, saslušanja u MUP-a , ponovo su se sastali Milorad Dodik i Nenad Nešić. Nešto manje od dva sata razgovarali su u uskom krugu saradnika. Lideri SNSD-a i DNS-a prema nezvaničnnim informacijama nisu “ispeglali” odnose, niti riješili probleme. U međuvremenu smjene DNS kadrova se nastavljaju.

Nešto poslije 10 časova, na 16. spratu zgrade Vlade RS, iza zatvorenih vrata, sjeli su da pokušaju da riješe probleme Milorad Dodik i Nenad Nešić. Izbjegli su medije, koji zadnjih dana bruje o tubulentnom odnosu dva dojučerašnja saradnika. Oko podne je zgradu napustio generalni sekretar DNS Darko Banjac…

Zatim i portparol SNSD Radovan Kovačević.

Nije bilo izjava, ali ni dogovora. Uslijedilo je naknadno objašnjenje:

“To je bio sastanak, više učesnika, možda da kažemo i delegacije dvije partije, o tome kako se kretati kroz ovo predizborno vrijeme i nakon toga. Koliko ja razumijem stvari tu ne bi trebalo da ima većih problema. Mi imamo mnogo opština gdje postoji apsolutno dobra veza između SNSD i DNS, i manifestovaće se i na ovim izborima”, tvrdi Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD.

Da problema i to krupnih ima, ovih dana tvrdio je i sam vrh SNSD, koji je Nešićevom DNS spočitavao…

“Priča o gramzivosti, zloupotrebama, zgrtanju nekih para”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD (oktobar, 2020).

Na udaru je posebno bio DNS iz Istočnog Sarajeva, ali i Prijedora. Neki su pojedince poredili sa mafijašima, tvrdili da DNS djeluje kartelski.

“Večeras imate dokumentarni film El Chapo. Neki iz javnog prostora u BiH, kada pogledaju film, prepoznaće sebe, a neki su ga čak i nadmašili. (N1:Govorite o gdinu Nešiću?) Ako je tačno da je ta osoba šutala novac na slavlju rođenja sina, nema nikakve sumnje. Predstavlja državnog poslanika i direktora jedne od najznačajnih institucija u RS, i okupi grupu oko sebe koja će, karakteristično mafijaškim načinom djelovanja stvarati političku poziciju… apsolutno se ograđujem od takvog načina djelovanja”, poručuje Lazar Prodanović, SNSD (19.10.2020).

No, zašto je, nakon svega izrečenog Milorad Dodik želio razgovarati sa Nenadom Nešićem? I zašto je taj i takav Nešić problematizovan tek nakon izlaska iz koalicije? U iščekivanju sjednice Predsjedništva DNS, koja bi trebala biti sljedeće sedmice, prijedorski ogranak stranke uzvraća “Na sceni je sukob dva koncepta”. Za njih nepomirljiv. Odluka o napuštanju kaolicije nije bila ishitrena kažu.

“To je potez koji planiramo od marta 2018. godine kada je naš koalicioni partner SNSD prekršio koalicioni sporazum, potpisan između DNS, SNSD i SP prije republičkih izbora iste godine. Bilo je i smjena naših ministara, sada već čuvene izjave člana Predsjedništva da niko iz prijedorskog DNS-a ne može u Vladu RS, a tu je i promjena skupštinske većine u Prijedoru što su sve razlozi zbog kojih smo mi napustili poziciju. Ovo je jedan istorijski momenat za RS. DNS je treća po snazi politička partija koja ima poluge u vlasti, počevši od Savjeta ministara BiH”, navodi potpredsjednik DNS, Duško Ivić.

Iz Prijedora stiže i vijest o prisluškivanju SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika. Istragu vodi Okružno tužilaštvo Prijedor i to nakon što je sam Dalibor Pavlović u svojoj kancelariji pronašao mali crni aparat na klima uređaju. Istovremeno, Vlada je smijenila još jednog DNS-ovca – Marka Aćića sa mjesta direktora Sekretarijata za izbjegle i raseljene osobe RS. Time se nastavio buran razvod dvodecenijske koalicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad