Korona odnijela šest života u Olovu, nadležni kažu da uskoro ostaju bez testova

Vijesti 22. okt 202018:38 > 19:38
N1

Složena, ali ipak stabilna epidemiološka situacije je u općini Olovo. Nekoliko pacijenata sa težom kliničkom slikom smješteno je u izolatorij Podhrastovi u Sarajevu.U lokalnom Domu zdravlja kažu da testova imaju za narednih desetak dana te apeluju prema nadležnima da im se dostave novi kontigenti.

Korona se, poput ptica grabežljivica, nadvila kao prokletstvo svijeta, kažu stanovnici Olova. Epidemiološku situaciju komentarišu različito, ali tek rijetki imaju masku na licu.

Anketa:

“Opasno nema šta, svaki dan jedno, dvoje umre”.

“Dobra je situacija još, ima slučajeva ali nije to neki sad, što mi reknemo kapacitet”.

“Nismo mi informisani baš toliko, ali čini mi se da je loša situacija”.

“Ovo je za mene ubistvo, ovo je samo da nas nema”.

Šest smrtnih ishoda do sada je registrovano u ovoj Općini, a trenutno je aktivnih 21 slučajeva, dok se 88 osoba nalazi u izolaciji, kaže nam direktor Doma zdravlja Izudin Kučanović. Apeluje na lokalno stanovništvo da nose maske, kao i na političke subjekte da obustave klasične predizborne skupove. Alarmira nadležne i na nedostatak testova.

“Šta će nama i pobjede i mandati i neka slava izborna ako nam ljudi umiru. To onda gubi svaki smisao. Za sad zaštitne opreme imamo, ali mislim da ćemo za jedno desetak dana doću u akutno stanje što se tiče testova”, poručuje Kučanović.

Esed Hadžiabdić je prebolovao koronu. Prije 15 dana izašao iz izolacije. Kada je saznao da je pozitivan, kaže, odmah je postupio po preporukama nadležnih, težih simptoma nije imao.

“Imao sam blažu temperaturu, gubitak mirisa i okusa, gubitak apetita nakon 7-8 dana sam bio u izolaciji i osjetio poboljšanje. Sada sam hvala Bogu dobro”, priča Hadžiabdić.

Pandemija korona virusa jednako je uticala na ekonomiju Olova kao i na ostale manje općine u BiH. Stanovnici ove općine kažu kako je trenutno stanje izuzetno teško.

Dnevni pazar lokalnog trgovca Hasanić Ramiza dovoljan je samo za preživljavanje. Od zarađenog se može kupiti jedino hljeb. Potiče iz trgovačke porodice. Pamti i bolja vremena.

“Nas je bilo 17 na pijaci, po 2.500 hiljade gajbi jabuka se prodavalo petkom, a sad ne možeš 2.500 gajbi prodati za pet godina . Ja još nisam kile jabuke prodao“, ističe Hasanić.

Sam Ramiz, ali i stanovnici Olova, nadaju se da će doći bolje vrijeme, a u tom boljem vremenu, ovo današnje, služiće kao spominjanje teških dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad