Osuđena za ubistvo muža: Nikome ne uzimajte slobodu

Vijesti 19. jun 201517:44 > 19:25
N1

N1 boravio je u jedinom zatvoru za žene u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kroz razgovor sa tri osuđenice koje služe kaznu zatvora u Tuzli istraživali smo kako im protiču zatvorski dani i kako se nose sa svojim kaznama - za ubistvo, ratni zločin i promet opojnim drogama. Kolika je cijena slobode?!

Zatvor u Tuzli. Jedini je u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje kaznu mogu odslužiti žene osuđenice. Za njih 30 mjesta ima u dijelu koji je poluotvorenog i zatvorenog tipa. Tu ih je trenutno 45.

U radnoj zatvorskoj sobi zatekli smo tri osuđenice. Lorela Šebek uči da šije. Njena je kazna 15 godina zatvora za ubistvo nevjenčanog supruga sa više uboda nožem dužine 13 centimetara.

“Postoji neka vrsta pokajanja. Ja nisam htjela to počiniti, ali okolnosti su bile takve da sam bila prisiljena da odbranim svoj život tako da nisam mogla to da izbjegnem. Sudbina je bila takva. Pravda je ponekad istina, a ponekad nije, ovisi kako u kojem slučaju. U mom slučaju to nije bilo tako zato što sam osuđena za okrutno ubistvo, a ja sam samo branila svoj život”, tvrdi Šebek.

A. T. je prva optužena žena za ratni zločin u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu je i osuđena na tri godine zatvora zbog maltretiranja civila srpske nacionalnosti 1992. u Odžaku.

“Nemam se za šta pokajati. Znači, ništa nisam učinila ni za jednu tačku optužnice za koju su me optužili. Meni je žao svih tih ljudi koji su i bili zatvoreni i zločin apsolutno neću podržati nikakav i žao mi je svakog ko je u ratu na bilo koji način bilo kakvu posljedicu osjetio. Samo sam uvijek rekla da za svaki zločin treba odgovarati onaj ko je to počinio”.

I Adisa Hodžić je otkrila razloge zbog kojih je zatvorena.

“Ja sam Hodžić Adisa. Dolazim iz Sarajeva. Ovdje sam zbog prodaje droge. Ovdje sam trenutno dva mjeseca i 5-6 dana. Moja kazna je sedam mjeseci. Prvi plan mi je da budem majka djetetu što do sada nisam bila zbog okolnosti zbog kojih sam ovdje. 22 mjeseca je malom. Sin. On mi je najveća podrška, on i muž, moja porodica, tako da imam morala, imam motiva i idem dalje”, kaže Hodžić.

Adisa će na slobodu za pet mjeseci. Lorela za 12 godina. Radimo, čistimo, šijemo, krojimo, učimo folkor, kažu nam, ali razmišljati je najteže. Sloboda je privilegija. Nemojte je uzeti ni sebi ni drugima, poručuje Lorela.

“Osobe ne smiju sebi dozvoliti da uništavaju život na takav način da dođu u zatvor. S time će patiti njihove porodice. I oni”, zaključuje Šebek.