"Partnerica i ja da imamo prava na zdravstvenu zaštitu, njegu, potporu"

Vijesti 23. okt 202018:13 > 18:58
N1

Homoseksualne osobe imaju pravo živjeti u porodici. I oni su djeca Božja. Historijski je to stav poglavara RImokatoličke crkve. Kazao je to papa Franjo u dokumentarnom filmu, Francesko, koji je inače nominiran za Oscara. U Bosni i Hercegovini istospolna partnerstva nisu priznata, napravljeni su tek skromni koraci. Zbog epidemije korona virusa stala je sa radom i Interresorna grupa Vlade Federacije BiH, zadužena za pronalazak rješenja za diskriminaciju LGBT osoba.

Emina Bošnjak živi u Sarajevu sa partnericom i ističe da je u stanju epidemije korona virusa do izražaja došao značaj ljudskih prava koja, kako kaže, “dođu na red kada živite s nekim dovoljno dugo i kada ste u stabilnoj emotivnoj vezi”.

“Da ja i moja partnerica imamo prava na zdravstvenu zaštitu, na zdravstvenu njegu, ukoliko jedna od nas ostane bez posla, pa da se možemo osloniti jedna na drugu, jer se već oslanjamo za milion drugih stvari, za emotivnu potporu i ljubav. Da ja mogu svoju partnericu, a i ona mene, posjetiti u intenzivnoj njezi, kao neko ko je meni najbliži emotivno, što trenutno nije slučaj”, priča Emina Bošnjak, Sarajevski otvoreni centar .

Jer lezbejskim i gej parovima u BiH tako nešto institucionalno i zakonski nije dozvoljeno, kao ni nasljeđivanje. Sarajevski otvoreni centar radi na prijedlogu zakona o istospolnim parovima već godinama i pozitivno je da učestvuje u radu Interresorne grupe koju je formirala Vlada Federacije BiH. Ipak prošlo je dvije godine, a zakonsko rješenje se ne nazire.

“U najskorije vrijeme ćemo se sastati i vidjeti dosadašnje nalaze u vezi analize pravnih propisa, u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvariti svoja prava. U konačnici trebamo dati prijedlog propisa koje je potrebno donijeti na području FBiH”, kaže Sead Lisak, predsjednik Interresorne radne grupe.

Podršku poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje aktivisti za prava LGBT osoba vide kao veoma značajnu, ali ističu da je izjavio ono što oni godinama pokušavaju objasniti javnostima.

“Ni on se sam nije referirao na brak, na religijsku instituciju braka niti na bilo kakvu koliziju ova dva pravna identiteta jednog sa drugim. To je ono što i mi govorimo. Ne treba postojati nikakva bojazan niti za religijske zajednice niti za bilo koga drugog da će se nametnuti bilo kakva rješenja kojima će religijske zajednice biti prisiljene da idu protiv svojih uvjerenja”, tvrdi Darko Pandurević, Sarajevski otvoreni centar .

Aktivisti ističu da je priznavanje braka LGBT osoba stvar društvenog konsenzusa u nekim državama, ali ne u svim koje imaju zakon kojim se pravno prepoznaju istospolne zajednice u cilju smanjenja diskriminacije koja je prema ovoj populaciji veoma izražena.

“Većina mladih LGBT osoba trenutno nema tu sliku. Usvajanje zakona bi kreiralo sasvim drugačiju atmosferu da imamo zemlju i državu u kojoj mlade LGBT osobe mogu odrastati s ponosom, ali i s nadom da ovde mogu da imaju dostojanstvenu budućnost”, dodaje Bošnjak.

Država Bosna I Hercegovina niti na jedan način ne poznaje istopolne zajednice. Ukoliko možemo reći da je Vlada Federacije BiH imenovanjem Interresorne grupe 2018. godine napravila korak naprijed, vlasti u Republici Srpskoj u tom kontekstu nisu napravile nijedan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad